zadanei optymalizacyjne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

zadanei optymalizacyjne

Post autor: lukiii1987 »

suma długości krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka graniastosłupa prostego czworokatnego wynosi 6. Jedna z tych krawędzi jest dwa razy dłuższa od którejść z pozostałych. Wyznacz dlugośc krawędzi tego graniastosłupa, wiedzac ze ma on największa objętość sposród wszystkich graniastosłupow.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanei optymalizacyjne

Post autor: Tomasz Rużycki »

Niech \(\displaystyle{ x,y,z}\) - krawedzie rozwazanego prostopadloscianu.

Mamy:

\(\displaystyle{ x+y+z=6}\) oraz \(\displaystyle{ x=2y}\), wiec

\(\displaystyle{ V(x) = xyz = 3x^2-\frac{3x^3}{4}}\).

\(\displaystyle{ x\in (0,4)}\).

\(\displaystyle{ V'(x) = 6x-\frac{9x^2}{4}}\).

\(\displaystyle{ V'(x) = 0}\) pociaga wiec ze soba (uwzgledniajac dziedzine) \(\displaystyle{ x=\frac{8}{3}}\).

Otrzymujemy:

\(\displaystyle{ \{x=\frac{8}{3}\\ y=\frac{4}{3} \\ z=2}\). Konce przedzialu sam sobie sprawdz;)
ODPOWIEDZ