Muszę policzyć objętość równoległościanu, którego wszystkie ściany są rombami o boku długości a i kącie ostrym α . Wiem jak policzyć pole podstawy, ale nie mogę wpaść na to jak wyliczyć wysokość.
Dzięki za pomoc.
Objętość równoległościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Objętość równoległościanu
Bierzesz ostrosłup o jedkakowych krawędziach dł. a i kątach między nimi alfa,
podstawa to trójkąt równoboczny o boku:
\(\displaystyle{ c = 2a sin{\frac{\alpha}{2}}}\),
dalej idzie już łatwo...
rozpracowujemy to stopniowo, i tak po około trzystu krokach otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \large h = a\cdot sin{\frac{\alpha}{2}} \sqrt{3-tg^2{\frac{\alpha}{2}}}}\)
dobrze że mamy tylko trzy wymiary.
podstawa to trójkąt równoboczny o boku:
\(\displaystyle{ c = 2a sin{\frac{\alpha}{2}}}\),
dalej idzie już łatwo...
rozpracowujemy to stopniowo, i tak po około trzystu krokach otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \large h = a\cdot sin{\frac{\alpha}{2}} \sqrt{3-tg^2{\frac{\alpha}{2}}}}\)
dobrze że mamy tylko trzy wymiary.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: K R A K O W
Objętość równoległościanu
a skad wiesz ze mamy tylko 3y wymiary??Fibik pisze:dobrze że mamy tylko trzy wymiary.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: K R A K O W
Objętość równoległościanu
@Fibik a widziałeś kiedyś: "elfy, smerfy i wiedźmini" w realu??
raczej nie, ale to nie dowodzi, że ich nie ma...
przeprowadź dowód
co do fotki, nie pasuje Ci pomaraczowy
raczej nie, ale to nie dowodzi, że ich nie ma...
przeprowadź dowód
co do fotki, nie pasuje Ci pomaraczowy