Oblicz wysokość ostrosłupa trójkątnego
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz wysokość ostrosłupa trójkątnego
Jak na rysunku. Tam gdzie jest 3cm jednak na 100% będzie 6cm. Robię z Tw. Pitagorasa i nic.
P.S Jak wstawiam rys w za znaczniki img pisze, że nie może ustalić rozmiarów obrazka więc to coś z forum bo wczoraj działało
.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Oblicz wysokość ostrosłupa trójkątnego
nie do końca. W podstawie masz trójkąt równoboczny, więc odcinek od miejsca gdzie spada wysokość ostrosłupa do wierzchołka trójkąta jest równa \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) gdzie h - jest wysokością tego trójkąta.-- 16 września 2009, 19:45 --więc z tego co mi się wydaje, będzie: \(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
czyli tam gdzie masz 3 będzie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
Czyli \(\displaystyle{ H = 6 \sqrt{2}}\)
czyli tam gdzie masz 3 będzie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
Czyli \(\displaystyle{ H = 6 \sqrt{2}}\)