Basen ma kształt prostopadłościanu o długości \(\displaystyle{ 25m}\) i szerokości \(\displaystyle{ 16m}\). Jaka jest wysokość poziomu wody w basenie jeśli jej objętość wynosi \(\displaystyle{ 320m^3}\). Ile to litrów? O ile cm podniesie się poziom wody jeżeli dolejemy jeszcze \(\displaystyle{ 40m^3}\).
Nie mogę rozgryźć tego zadania
Basen ma kształt prostopadłościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Basen ma kształt prostopadłościanu.
\(\displaystyle{ V = a \cdot b \cdot H}\)
poziom wody
\(\displaystyle{ 320= 25 \cdot 16 \cdot H \Rightarrow H= \frac{320}{25 \cdot 16} = 0,8 \ m}\)
poziom wody w basenie wynosi 0,8 m = 80 cm
\(\displaystyle{ 1 \ m^3 = 1000 \ l \Rightarrow 320 \ m^3 = 320.000 \ l}\)
\(\displaystyle{ 40= 25 \cdot 16 \cdot H \Rightarrow H= \frac{40}{25 \cdot 16} = 0,1 \ m}\)
jeżeli dolejemy 40 m sześciennych poziom wody podniesie sie o 0,1 m = 10 cm
poziom wody
\(\displaystyle{ 320= 25 \cdot 16 \cdot H \Rightarrow H= \frac{320}{25 \cdot 16} = 0,8 \ m}\)
poziom wody w basenie wynosi 0,8 m = 80 cm
\(\displaystyle{ 1 \ m^3 = 1000 \ l \Rightarrow 320 \ m^3 = 320.000 \ l}\)
\(\displaystyle{ 40= 25 \cdot 16 \cdot H \Rightarrow H= \frac{40}{25 \cdot 16} = 0,1 \ m}\)
jeżeli dolejemy 40 m sześciennych poziom wody podniesie sie o 0,1 m = 10 cm