prostopadłościan-ekstremum
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sandomierz
prostopadłościan-ekstremum
Prostopadłościenny basen ma pojemnosc 36. Jego dno jest prostokątem, którego jeden bok jest dwa razy dłuższy od drugiego. Jakie wymiary powinien mieć ten basen , aby suma pól powierzchni jego ścian i dna była najmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzywaczka
- Pomógł: 2 razy
prostopadłościan-ekstremum
x - długość krótszego boku podstawy
2x - długość dłuższego
h - wysokosc
V = 2x^2 * h = 36 h = 18/x^2
P powierzchni basenu = 2x^2 + 6xh - tutaj podstawiamy h
f(x) = (2x^3 + 108)/x
pochodna
f'(x) = (4x^3 + 108)/x^2 dla każdego x e R x^2 > 0 \ x = 0
f'(x) = 0 4x^3 + 108 = 0 x = 3
drugi box = 2x = 6
wysokość h = 18/9 = 2
2x - długość dłuższego
h - wysokosc
V = 2x^2 * h = 36 h = 18/x^2
P powierzchni basenu = 2x^2 + 6xh - tutaj podstawiamy h
f(x) = (2x^3 + 108)/x
pochodna
f'(x) = (4x^3 + 108)/x^2 dla każdego x e R x^2 > 0 \ x = 0
f'(x) = 0 4x^3 + 108 = 0 x = 3
drugi box = 2x = 6
wysokość h = 18/9 = 2