WYmiary podstawy prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olaaa12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 17:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

WYmiary podstawy prostopadłościanu

Post autor: olaaa12 »

Oblicz wymiary podstawy prostopadłościanu,którego wysokość ma dł 5cm,wiedząc,że pole powierzchni bocznej jest równe 170 cm kwadratowych a objętość prostopadłościanu jest równa 350 cm sześciennych
Jaworekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Pomógł: 26 razy

WYmiary podstawy prostopadłościanu

Post autor: Jaworekk »

\(\displaystyle{ P_{b} = 2ac + 2bc = 2c(a+b) = 2* 5 * (a+b) = 10(a+b) = 170 \longrightarrow a+b = 17}\)

\(\displaystyle{ V = abc = 5ab = 350 \longrightarrow ab = 70}\)

z tych dwoch rownan juz chyba latwo
ODPOWIEDZ