W ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi długości 10 wpisano i wysokości 12 wpisano kulę. następnie wpisano mniejszą kulę styczną do niej a także czterech ścian bocznych ostrosłupa. jakie promienie mają te kule ? proszę o pomoc
zobacz rysunek do zadania ... 0014tp.jpg
dwie kule wpisane w Ostrosłup prawidłowy
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
dwie kule wpisane w Ostrosłup prawidłowy
\(\displaystyle{ H=2{\cdot}R+2{\cdot}r+x\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{x+2{\cdot}r+R}{R}\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{h}{\frac{a}{2}}}\); gdzie \(\displaystyle{ h\:\}\)- wysokość ściany bocznej. \(\displaystyle{ R=\frac{10}{3}\:\}\); \(\displaystyle{ r=\frac{40}{27}\:\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{x+2{\cdot}r+R}{R}\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{h}{\frac{a}{2}}}\); gdzie \(\displaystyle{ h\:\}\)- wysokość ściany bocznej. \(\displaystyle{ R=\frac{10}{3}\:\}\); \(\displaystyle{ r=\frac{40}{27}\:\}\);
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
dwie kule wpisane w Ostrosłup prawidłowy
skąd się wzięła taka proporcja i te \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)?florek177 pisze:\(\displaystyle{ H=2{\cdot}R+2{\cdot}r+x\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{x+2{\cdot}r+R}{R}\}\);
\(\displaystyle{ \frac{x+r}{r}=\frac{h}{\frac{a}{2}}}\); gdzie \(\displaystyle{ h\:\}\)- wysokość ściany bocznej. \(\displaystyle{ R=\frac{10}{3}\:\}\); \(\displaystyle{ r=\frac{40}{27}\:\}\);
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
dwie kule wpisane w Ostrosłup prawidłowy
Proporcja wzięła się z podobieństwa trójkątów ( połowy dużego i małego ). a/2 = 5 --> połowa długości krawędzi podstawy