objętośc ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
objętośc ostrosłupa
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach długości 6, 5, 5. Sciany boczne tego ostrosłupa sa nachylone do płaszczynzny podstawy pod kątem 45. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
objętośc ostrosłupa
h=4 (z twierdzenia pitagorasa).
Teraz obliczasz sinL, wynosi on 0,8 (z funkcji trygonometrycznych).
\(\displaystyle{ Pp=\frac{1}{2}ah}\)
Z twierdzenia sinusów, można obliczyć R(promień okręgu, opisanego na trójkącie) => R=5.
h=R+x => x=1.875.
tg45=\(\displaystyle{ \frac{H}{x}}\)
H=1.875
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}*Pp*H}\)=22.5
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sandomierz
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
objętośc ostrosłupa
florek skąd to założenie czy H to wysokość ostrosłupa ??
[ Dodano: Nie Kwi 09, 2006 8:32 pm ]
H=r okręgu wpisanego w podstawę
wiec
P=p*r przy czym p=a+b+c /2
oraz
\(\displaystyle{ P=\sqrt { p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
porównujesz pola. Wyliczasz r wiesz że r=H
obliczasz objętość
[ Dodano: Nie Kwi 09, 2006 8:32 pm ]
H=r okręgu wpisanego w podstawę
wiec
P=p*r przy czym p=a+b+c /2
oraz
\(\displaystyle{ P=\sqrt { p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
porównujesz pola. Wyliczasz r wiesz że r=H
obliczasz objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
objętośc ostrosłupa
Jeżeli w ostrosłupie, ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem, to w ten ostrosłup można wpisać stożek, którego podstawą będzie okrąg wpisany w podstawę ostrosłupa.
Jeżeli kąt jest równy 45 stopni, to stosunek wysokości osrtosłupa ( stożka ) do promienia stożka = 1 ( tangens kąta ).
Jeżeli w ostrosłupie mamy podane, że krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem, to na tym ostrosłupie można opisać stożek, którego podstawą będzie okrąg opisany na podstawie ostrosłupa.
Z tych zależności wyliczamy potrzebne dane.
Jeżeli kąt jest równy 45 stopni, to stosunek wysokości osrtosłupa ( stożka ) do promienia stożka = 1 ( tangens kąta ).
Jeżeli w ostrosłupie mamy podane, że krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem, to na tym ostrosłupie można opisać stożek, którego podstawą będzie okrąg opisany na podstawie ostrosłupa.
Z tych zależności wyliczamy potrzebne dane.
- jasq
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
objętośc ostrosłupa
teraz juz wiem jak podchodzic do tego typu zagadnien , dzięki :]florek177 pisze:Jeżeli w ostrosłupie, ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem, to w ten ostrosłup można wpisać stożek, którego podstawą będzie okrąg wpisany w podstawę ostrosłupa.
Jeżeli kąt jest równy 45 stopni, to stosunek wysokości osrtosłupa ( stożka ) do promienia stożka = 1 ( tangens kąta ).
Jeżeli w ostrosłupie mamy podane, że krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem, to na tym ostrosłupie można opisać stożek, którego podstawą będzie okrąg opisany na podstawie ostrosłupa.
Z tych zależności wyliczamy potrzebne dane.