graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sandomierz
graniastosłup
podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny . Przekontne scian bocznych mają długość 4 cm, 5 cm, 6 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
graniastosłup
cztery pitagorasy:
\(\displaystyle{ a=\sqrt{11}\:\}\); \(\displaystyle{ b=2{\cdot}\sqrt{5}\:\}\);\(\displaystyle{ c=\sqrt{31}\:\}\);\(\displaystyle{ H=\sqrt{5}\:\}\);
\(\displaystyle{ a=\sqrt{11}\:\}\); \(\displaystyle{ b=2{\cdot}\sqrt{5}\:\}\);\(\displaystyle{ c=\sqrt{31}\:\}\);\(\displaystyle{ H=\sqrt{5}\:\}\);
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sandomierz
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
graniastosłup
\(\displaystyle{ a, b, c \:\}\)- boki trójkąta; \(\displaystyle{ H \:\}\) - jego wysokość.
\(\displaystyle{ a^{2}+H^{2}=4^{2}\}\);
\(\displaystyle{ b^{2}+H^{2}=5^{2}\}\);
\(\displaystyle{ c^{2}+H^{2}=6^{2}\}\);
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}\}\);
\(\displaystyle{ a^{2}+H^{2}=4^{2}\}\);
\(\displaystyle{ b^{2}+H^{2}=5^{2}\}\);
\(\displaystyle{ c^{2}+H^{2}=6^{2}\}\);
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}\}\);