Oblicz długość dłuższej przekątnej i wysokość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fethus22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna

Oblicz długość dłuższej przekątnej i wysokość graniastosłupa

Post autor: fethus22 »

Zad 2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4. Kąt między dłuższą przekątną i krawędzią boczną ma miarę 30 stopni . Oblicz długość dłuższej przekątnej i wysokość graniastosłupa.


Prosze o pomoc nie wiem jak zrobić te zadanie
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Oblicz długość dłuższej przekątnej i wysokość graniastosłupa

Post autor: lukasz1804 »

Rozważ trójkąt prostokątny zawierający dłuższą przekątną \(\displaystyle{ d}\), krawędź boczną (wysokość) \(\displaystyle{ h}\) i dłuższą przekątną podstawy graniastosłupa (o długości \(\displaystyle{ 2\cdot 4=8}\)). Wtedy \(\displaystyle{ h=8\cot 30^{o}=8\sqrt{3}, d=\frac{8}{\sin 30^{o}}=16}\).
ODPOWIEDZ