Stożek i kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
intel86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 42 razy

Stożek i kula

Post autor: intel86 »

Pole powierzchni całkowitej stozka jest dwa razy wieksze od pola powierzchni kuli wpisanej w ten stożek. Oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy stożka.
Nie wiem jak się za to zadanie zabrać. Pewnie jest jakaś zaleznośc o której nie wiem. Za pomoc z góry dzieki
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Stożek i kula

Post autor: LecHu :) »

Wydaje mi sie ze mozesz wykorzystac rownanie \(\displaystyle{ P_{b1}=P_{b2}}\) oraz wzor na promien okregu wpisanego w trojkat, bo to tak samo wyglada. Jesli sie myle, to prosze o poprawienie.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Stożek i kula

Post autor: florek177 »

Z warunku zadania masz: \(\displaystyle{ P_{b}= 2{\cdot}P_{k}\}\);
Oznaczenia i zależności jak tu:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=13858
ODPOWIEDZ