Sześcian przecięto w sposób pokazany na rysunku. Przekrój ma pole równe \(\displaystyle{ 16\sqrt{2} cm^2}\). Oblicz długość krawędzi.
w Odp jest napisane że 4 .
prosze o pomoc nie wiem jak to zrobic.
Sześcian , Oblicz długość krawędzi sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Sześcian , Oblicz długość krawędzi sześcianu.
Przekrojem jest prostokąt którego boki tworzą krawędzie boczne oraz przekątne boków
\(\displaystyle{ P=a \cdot d}\)
przekatna boku który jest kwadratem \(\displaystyle{ = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{2} = a^2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2=16 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot d}\)
przekatna boku który jest kwadratem \(\displaystyle{ = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{2} = a^2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2=16 \Rightarrow a=4}\)