Pole powierzchni ostrosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
iga .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: iga . »

Nie mogę sobie poradzić z zadaniem .Jakie pole powierzchni ma ostrosłup prawidłowy trójkatny o wyskości 5cm i krawędzi podstawy 9 cm ?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2009, o 20:23 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
magg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 14:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Pomógł: 1 raz

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: magg »

Wysokość ściany bocznej tworzy z wysokością ostrosłupa trójkąt prostokątny. Oblicz z tego wysokość ściany bocznej, później pole boczne ostrosłupa + pole podstawy.
iga .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: iga . »

Nie ma jak policzyć ściany bocznej z T.P. ,bo nie ma podanej krawędzi ściany bocznej :]
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: Dasio11 »

Ale jest promień okręgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ =\frac{1}{3} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}}\) i jest wysokość - pozostaje policzyć wysokość ściany bocznej i oczywiście zabawa z liczeniem pola.
iga .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni ostrosłupa.

Post autor: iga . »

ODPOWIEDZ