kąt nachylenia
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 lis 2005, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bucze
kąt nachylenia
Pole podstawy stozka obrotowego, polew powierzchni koli wpisanej w ten strozek i pole powierzchnie bocznej stozka tworza ciat arytmetyczny, wyznacz kat nachylenia tworzacej stozka do plaszczyzny jego podstawy. Pilnie potrzebuje rozwiazania tego zadanka na jutro. Za pomoc dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kąt nachylenia
Oznaczam: \(\displaystyle{ R - \}\) promień stożka; \(\displaystyle{ r - \}\) promień kuli; \(\displaystyle{ l - \}\) tworząca stożka.
Z własności c. a. mamy: \(\displaystyle{ 4\pi r^{2}= \frac{\pi R^{2}+\pi Rl}{2} \}\);
\(\displaystyle{ R=l{\cdot}cos(\alpha)\:\}\); \(\displaystyle{ r=R{\cdot}tg(\frac{\alpha}{2})\:\}\). Podstawiamy do wzoru i po przekształceniach mamy:\(\displaystyle{ cos(\alpha){\cdot}(1+cos(\alpha)) = 8{\cdot}cos^{2}(\alpha){\cdot}\frac{1-cos(\alpha)}{1+cos(\alpha)}\}\);
po rozwiązaniu: \(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{1}{3}\}\)
Z własności c. a. mamy: \(\displaystyle{ 4\pi r^{2}= \frac{\pi R^{2}+\pi Rl}{2} \}\);
\(\displaystyle{ R=l{\cdot}cos(\alpha)\:\}\); \(\displaystyle{ r=R{\cdot}tg(\frac{\alpha}{2})\:\}\). Podstawiamy do wzoru i po przekształceniach mamy:\(\displaystyle{ cos(\alpha){\cdot}(1+cos(\alpha)) = 8{\cdot}cos^{2}(\alpha){\cdot}\frac{1-cos(\alpha)}{1+cos(\alpha)}\}\);
po rozwiązaniu: \(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{1}{3}\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kąt nachylenia
promień kuli \(\displaystyle{ r\:\}\) i promieniem stożka \(\displaystyle{ R\:\}\) są pod kątem prostym a przeciwprostokątna jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ \alpha\:\}\). ( środek okręgu wpisanego w trójkąt ).