1. Stożek i walec maja równe tworzace, równe objętości i równe pola powierzchni bocznej. Oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
2. Tworzaca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze alfa. Płaszczyna prostopadła do wysokosci stożka dzieli ten stożek na dwie bryły o równych polach powierzchni całkowitych. Oblicz stosunek objetości tych brył.
Sprawdzian coraz bliżej a z zadaniami mam problemy:/. za kazda odpowiedz z góry dzieki
Stożek i walec
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Stożek i walec
Walec jest bryła obrotową. Każda bryła obrotowa ma swoja tworzaca. W przypadku walca tworzaca jest zarazem wysokościa
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Stożek i walec
porównaj pola z tym że pole w walcu h=l, wyjdzie że l-stożka wynosi 1/3H tego stożka dalej sobie poradzisz
[ Dodano: Wto Kwi 04, 2006 9:15 pm ]
a masz odpowiedz do 3 zadanie bo chcem zobaczyc czy dobrze zrobilem
[ Dodano: Wto Kwi 04, 2006 9:15 pm ]
a masz odpowiedz do 3 zadanie bo chcem zobaczyc czy dobrze zrobilem
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 42 razy
Stożek i walec
1.
\(\displaystyle{ \frac{sqrt{7}}{4}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}=(sqrt{\frac{2}{1+cos\alpha}})^{3}-1}\) gdzie V1 to bjetośc stożka ściętego
\(\displaystyle{ \frac{sqrt{7}}{4}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}=(sqrt{\frac{2}{1+cos\alpha}})^{3}-1}\) gdzie V1 to bjetośc stożka ściętego
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Stożek i walec
Strasznie upierdliwe jest te zadanie 2 bo duzo liczenia jest strasznie wiec policzysz sobie sama ja cie naprowadze
\(\displaystyle{ r_1}\) - podstawa dużego stożka
\(\displaystyle{ r_2}\) - podstawa małego stożka (po podzieleniu górna bryła)
\(\displaystyle{ H_1}\) - wysokość małego stożka
\(\displaystyle{ l_1}\) - tworząca małego stożka
\(\displaystyle{ l - l_1}\) - tworząca dolnej bryły
wiesz że \(\displaystyle{ P_1={\pi}r^2_2 + {\pi} r_2 l_1}\) - pole małego stożka
a tak że \(\displaystyle{ P_2={\pi}r^2_1 + {\pi} r_1 l - {\pi}r^2_2 l_1 + {\pi} r^2_2}\) - pole bryły ten na dole
wiesz kąt alfa z twierdzenia talesa obliczasz Ko
Ko --- \(\displaystyle{ \frac {H_1}{r_2} = \frac {H}{r_1} = tg }\)
oraz z podobieństwa rójkątów \(\displaystyle{ r_1 tg = l sin }\)
\(\displaystyle{ \frac {V_1}{V_2} = \frac { \frac{1}{3} {\pi}r_2^2 * H_1}{\frac{1}{3} {\pi}r_1^2 *H - \frac {1}{3} {\pi} r_2^2 H_1}}\)
obliczasz część sie poskraca cześc wyliczysz z tych 2 własności które ci podałem wyżej pokombinuj a na pewno sie uda
\(\displaystyle{ r_1}\) - podstawa dużego stożka
\(\displaystyle{ r_2}\) - podstawa małego stożka (po podzieleniu górna bryła)
\(\displaystyle{ H_1}\) - wysokość małego stożka
\(\displaystyle{ l_1}\) - tworząca małego stożka
\(\displaystyle{ l - l_1}\) - tworząca dolnej bryły
wiesz że \(\displaystyle{ P_1={\pi}r^2_2 + {\pi} r_2 l_1}\) - pole małego stożka
a tak że \(\displaystyle{ P_2={\pi}r^2_1 + {\pi} r_1 l - {\pi}r^2_2 l_1 + {\pi} r^2_2}\) - pole bryły ten na dole
wiesz kąt alfa z twierdzenia talesa obliczasz Ko
Ko --- \(\displaystyle{ \frac {H_1}{r_2} = \frac {H}{r_1} = tg }\)
oraz z podobieństwa rójkątów \(\displaystyle{ r_1 tg = l sin }\)
\(\displaystyle{ \frac {V_1}{V_2} = \frac { \frac{1}{3} {\pi}r_2^2 * H_1}{\frac{1}{3} {\pi}r_1^2 *H - \frac {1}{3} {\pi} r_2^2 H_1}}\)
obliczasz część sie poskraca cześc wyliczysz z tych 2 własności które ci podałem wyżej pokombinuj a na pewno sie uda
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2006, o 21:54 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy