mam problem z dwoma zadaniami
1. należy obliczyć objętość stożka wpisanego w kulę o promieniu R, wiedząc, że kąt rozwarcia stożka ma miarę 2 \(\displaystyle{ \alpha}\)
2. jaką wysokość i jaki promień powinna mieć puszka na konserwy w kształcie walca o objetości \(\displaystyle{ 128 \pi cm^{3}}\), aby na jej wykonanie zużyć najmniej materiału.
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu.
walec i stożek
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
walec i stożek
2.
\(\displaystyle{ hr^{2}=128}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=2\pi r(r+h)}\)
Z pierwszego wyznaczasz h lub r i podstawiasz do drugiego, przeksztalcasz i rysujesz funkcje \(\displaystyle{ P_{b}(r lub h)}\) i sprawdzasz dla jakiego argumentu osiaga minimum
\(\displaystyle{ hr^{2}=128}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=2\pi r(r+h)}\)
Z pierwszego wyznaczasz h lub r i podstawiasz do drugiego, przeksztalcasz i rysujesz funkcje \(\displaystyle{ P_{b}(r lub h)}\) i sprawdzasz dla jakiego argumentu osiaga minimum