Krawedz podstawy graniastoslupa
Krawedz podstawy graniastoslupa
Witam mam takie małe zadanko ;]
Krawedz podstawy graniastoslupa trojkatnego jest rowna a=10 cm , a krawedz boczna b=17cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastoslupa.
Krawedz podstawy graniastoslupa trojkatnego jest rowna a=10 cm , a krawedz boczna b=17cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastoslupa.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Krawedz podstawy graniastoslupa
Pole podstawy policzyć umiesz? Co to graniastosłup wiesz? I policzyć pole ściany bocznej umiesz? Powiedz czego nie wiesz to będziemy pomagać
Krawedz podstawy graniastoslupa
No wlasnie jesli mozesz pomoc obliczyc pole sciany bocznej to bede wdzieczny
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Krawedz podstawy graniastoslupa
Ok. Zapewne wiesz że ściany boczne sa prostokątami (a jak nie to się czegoś nauczysz) więc P = ab. Nasze a to krawędź podstawy. A b to krawędź boczna... Teraz już będziesz umiał policzyć.?
Krawedz podstawy graniastoslupa
AHH fakt a poprtostu zagubilem sie na takim prostym zadaniu sorx ;p czyli teraz powinienem dodac pola boków i dodac pola podstawy. Mniej wiecej cos takiego Pole=2*pole podstawy + pole boczne ??
ale pole boczne to suma tych dwoch prostokatow ??
ale pole boczne to suma tych dwoch prostokatow ??
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Krawedz podstawy graniastoslupa
Ponieważ jest to graniastosłup trójkątny to mamy trzy ściany boczne więc dodajemy pola trzech identycznych (bo podstawa jest foremna) prostokątów plus oczywiście 2 * pole podstawyRydzy pisze:AHH fakt a poprtostu zagubilem sie na takim prostym zadaniu sorx ;p czyli teraz powinienem dodac pola boków i dodac pola podstawy. Mniej wiecej cos takiego Pole=2*pole podstawy + pole boczne ??
ale pole boczne to suma tych dwoch prostokatow ??
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Krawedz podstawy graniastoslupa
a gdzie jest napisane, że jest to graniastosłup prawidłowy?Rydzy pisze:Witam mam takie małe zadanko ;]
Krawedz podstawy graniastoslupa trojkatnego jest rowna a=10 cm , a krawedz boczna b=17cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastoslupa.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Krawedz podstawy graniastoslupa
Wiesz bez tego ciężko zrobić to zadanie. Więc przyjąłem że tak ma być...nogiln pisze:a gdzie jest napisane, że jest to graniastosłup prawidłowy?Rydzy pisze:Witam mam takie małe zadanko ;]
Krawedz podstawy graniastoslupa trojkatnego jest rowna a=10 cm , a krawedz boczna b=17cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastoslupa.