Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Witam. Mam takie zadanie: "Oblicz objętość ostrosłupa
prawidłowego trójkątnego o
krawędzi podstawy długości 6 i
kącie nachylenia każdej krawędzi
bocznej do podstawy równym 60
stopni." Jak to obliczyć?
prawidłowego trójkątnego o
krawędzi podstawy długości 6 i
kącie nachylenia każdej krawędzi
bocznej do podstawy równym 60
stopni." Jak to obliczyć?
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Wizualnie wiem jak to wygląda , chodzi bardziej o równania:
Z jakiego wzoru mam to policzyć?
V= \(\displaystyle{ \frac{pp*h}{3}}\) ?
Z jakiego wzoru mam to policzyć?
V= \(\displaystyle{ \frac{pp*h}{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Tak.
Pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ 18 \sqrt{3}}\).
Wysokość wynosi \(\displaystyle{ R \sqrt{3}}\). R jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{3}*3 \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\).
Objętość zatem wynosi \(\displaystyle{ \frac{18 \sqrt{3} *6}{3} =36 \sqrt{3}}\)
Pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ 18 \sqrt{3}}\).
Wysokość wynosi \(\displaystyle{ R \sqrt{3}}\). R jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{3}*3 \sqrt{3}=2 \sqrt{3}}\).
Objętość zatem wynosi \(\displaystyle{ \frac{18 \sqrt{3} *6}{3} =36 \sqrt{3}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Pole podstawy to pole trójkąta równobocznego. Powinno wyjść \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\)
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
To jak liczę PP to z wzoru \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{4}}\).
A z jakiego wzoru mam wyliczyć H?
A z jakiego wzoru mam wyliczyć H?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
\(\displaystyle{ P_p= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)Jankowski pisze:To jak liczę PP to z wzoru \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{4}}\).
skorzystaj z funkcji trygonometrycznych w zielonym trójkącie prostokątnymJankowski pisze:A z jakiego wzoru mam wyliczyć H?
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Mogę z korzystać z każdej funkcji? Sin, cos, tg, ctg? Czy z którejś konkretnej?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Zastanów się co masz w tym trójkącie dane, gdzie leży kąt i wybierz konkretną funkcję
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Mam tylko 60*, nie znam H ani R. Więc nie kumam co za różnica co wybiorę?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
\(\displaystyle{ R}\) możesz wyliczyć z wzoru na promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym. \(\displaystyle{ H=R \sqrt{3} \\
V=P_p \cdot H \cdot \frac{1}{3}}\)
V=P_p \cdot H \cdot \frac{1}{3}}\)
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
To ma być obliczone przez jakąś funkcję trygonometryczną...
Edit: Mam chyba R:
R= \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*6 ?
Edit: Mam chyba R:
R= \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*6 ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Wykorzystaj przyprostokątne (R to promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny w podstawie, H to szukana wysokość), korzystamy z tangensa lub cotangensa 60 stopni
Jak obliczyć objętość ostosłupa?
Rozumiem już, więc obliczyłem to tak, dobrze?
V= \(\displaystyle{ \frac{Pp*H}{3}}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{\frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} * \frac{ \sqrt{3} }{4}}{3}}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{ \frac{36 \sqrt{3} }{4} * \frac{ \sqrt{3} }{4} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{36 \sqrt{9} }{ {4} } }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{12 * 3 \sqrt{9} }{4} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{9} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3*3 \sqrt{9} }{3} = 3 \sqrt{9}}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{Pp*H}{3}}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{\frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} * \frac{ \sqrt{3} }{4}}{3}}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{ \frac{36 \sqrt{3} }{4} * \frac{ \sqrt{3} }{4} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{36 \sqrt{9} }{ {4} } }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\frac{12 * 3 \sqrt{9} }{4} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{9} }{3}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3*3 \sqrt{9} }{3} = 3 \sqrt{9}}\)