Wyznaczyć promień walca
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Wyznaczyć promień walca
Zła jednostka objętości.
Jeżeli znamy objętość i wysokość, wystarczy podzielić i otrzymamy pole podstawy, \(\displaystyle{ =\pi r^2}\) i z tego wyliczyć \(\displaystyle{ r}\).
Jeżeli znamy objętość i wysokość, wystarczy podzielić i otrzymamy pole podstawy, \(\displaystyle{ =\pi r^2}\) i z tego wyliczyć \(\displaystyle{ r}\).
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Wyznaczyć promień walca
Jednostką objętości są np. \(\displaystyle{ dm^3}\). Ty podałeś masę. Żeby móc obliczyć promień, musiałbyś jeszcze znać średnią gęstość walca.
Dwa wzorki potrzebne do zadania w w/w postaci:
\(\displaystyle{ V_{walca}=\pi r^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ \rho = \frac{m}{V}}\)
Przekształcony wzorek:
Jeśli jednak chodzi Ci o objętość, to rozwiązujesz tak, jak napisał Dasio11, czyli:
Dwa wzorki potrzebne do zadania w w/w postaci:
\(\displaystyle{ V_{walca}=\pi r^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ \rho = \frac{m}{V}}\)
Przekształcony wzorek:
Ukryta treść:
Ukryta treść: