Stereometria-walec i kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

Stereometria-walec i kula

Post autor: fiolka »

Szklanka ma kształt walca o wysokosci H=10 cm, a promień podstawy r=3 cm.Do jakiej maksymalnie wysokości szklanki można nalac soku, aby można było jeszcze wrzucić trzy kulki lodu (całkowicie zanurzone), każda o promieniu 1 cm.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

Stereometria-walec i kula

Post autor: `vekan »

obliczasz V szklanki. Obliczasz V 3 kulek i odejmujesz wyjdzie ci V=86pi i bedziesz wiedział ile trzeba wlać soku (jaką zajmuje objętość). Potem wiesz że pole podstawy jest takie same czyli podstawiasz do wzoru na objetość \(\displaystyle{ 86pi = pi r^2h}\) i obliczasz h
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

Stereometria-walec i kula

Post autor: fiolka »

Bardzo dziękuje!!rozwiazalam!!!
ODPOWIEDZ