stereometria-zad. o piramidzie-ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

stereometria-zad. o piramidzie-ostrosłup

Post autor: fiolka »

Oblicz rzeczywistą powierzchnię piramidy w kaształcie odtrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 120 m, wiedząc, że na mapie w skali 1:5000 krawędź jej podstawy ma długość 64 mm. O ile procent powierzchnia boczna piramidy jest większ od powierzchni jej podstawy?
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

stereometria-zad. o piramidzie-ostrosłup

Post autor: `vekan »

no to tak długość podstawy obliczymy ze skali czyli 1cm = 50 m, czyli 6,4 cm = 320 m i tym oto sposobem mamy długośc boku podstawy podstawisz do wzoru i obliczysz sobie rzeczywistą powierzchnię.

Natomiast do 2 obliczasz Pp=\(\displaystyle{ a^2}\), i obliczasz wysokośc ściany bocznej ze wzoru pitagorasa. dodam że przyporstokątne tego trójkąta to wysokość ostrosłupa (120m) i połowa boku a. A przeciwprostokątna to wysokość ściany bocznej. Potem obliczasz pole 4 ścian bocznych. Są to trójkąty. A dalej juz chyba sobie poradzisz.
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

stereometria-zad. o piramidzie-ostrosłup

Post autor: fiolka »

Dziękuję już się udało!!
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

stereometria-zad. o piramidzie-ostrosłup

Post autor: `vekan »

tam jest taka opcja pomogł. Jak chcesz to kliknij pozdrawiam
ODPOWIEDZ