Ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
jayson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 lut 2006, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

Ostrosłup

Post autor: jayson »

W ostrosłupie trójkątnym ABCS na odcinkach AS, BS, CS, które są parami prostopadłe, wyznaczono punkty, odpowiednio K, L, M w taki sposób, że :

\(\displaystyle{ \frac{AK}{AS}=\frac{1}{3}, \frac{BL}{BS}=\frac{2}{5}, \frac{CM}{CS}=\frac{1}{5}}\)

Oblicz objętość ostrosłupa KLMS, wiedząc, że objętość ostrosłupa ABCS jest równa 2
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Ostrosłup

Post autor: Aura »

Przyjmij za podstawe ostrosłupa ABCS np. scianę ABS, wtedy jego wysokosc ma dlugosc SC. Wprowadz sobie jakies pomocnicze oznaczenia, np AS=3x, ktore potem sie wyredukują przy liczeniu objetosci ostroslupa KLMS konsekwentnie o podstawie KLS i wysokosci MS.

Odp: objetosc wynosi 0,64.
ODPOWIEDZ