Ile litrów wody zmieści się w naczyniu w kształcie ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o boku długości 3cm. i wysokości 10cm.
Uwaga : Pamiętaj o zastosowaniu twierdzenia Pitagorasa
Litry wody
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Litry wody
Nie bardzo rozumiem, gdzie tu ma być Pitagoras... chyba że do obliczenia wysokości trójkąta równobocznego. Dzielimy podstawę na 6 trójkątów równobocznych o boku 3. Wysokość takiego trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\), stąd pole każdego z nich jest równe \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{4}}\), a całe pole podstawy \(\displaystyle{ S= \frac{27 \sqrt{3} }{2}[cm ^{2} ]}\). Teraz liczymy objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 10 \cdot \frac{27 \sqrt{3} }{2}=45 \sqrt{3}[cm ^{3}]}\)
pozostaje przeliczyć to na litry, możesz przyjąć \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,71}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 10 \cdot \frac{27 \sqrt{3} }{2}=45 \sqrt{3}[cm ^{3}]}\)
pozostaje przeliczyć to na litry, możesz przyjąć \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,71}\)