Pokrycie dachu
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Pokrycie dachu
Dach pałacowej wieży ma kształt ostrosłupa prawidłowego trójkątnego. Wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa jest równa 6m , a pole podstawy wynosi 9\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Oblicz , ile \(\displaystyle{ m^{2}}\)potrzeba na pokrycie tego dachu.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Pokrycie dachu
Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. przyda się tutaj wzór na pole trójkąta równobocznego, który wygląda tak: \(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Wyliczasz \(\displaystyle{ a}\), potem masz obliczyć \(\displaystyle{ P _{b}}\), czyli\(\displaystyle{ 3 * \frac{1}{2}a*h}\) i koniec. przyjmij h=6m
Wyliczasz \(\displaystyle{ a}\), potem masz obliczyć \(\displaystyle{ P _{b}}\), czyli\(\displaystyle{ 3 * \frac{1}{2}a*h}\) i koniec. przyjmij h=6m