Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Zatem bok kwadratu w podstawie ma długość \(\displaystyle{ a= \sqrt{8}}\)
Ściana boczna to trójkąt równoramienny o polu 8 czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot a \cdot h=8}\)
Wylicz h i z tw. Pitagorasa policz wysokość ostrosłupa H. Potem wzór na objętość...
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Na to też wpadłem, ale to nic nie daje, rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ 8\sqrt14}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h= 4 \sqrt{2}}\).
Wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \sqrt{30}}\)
Objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{30} }{3}}\)
Wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \sqrt{30}}\)
Objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{30} }{3}}\)
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Tak samo też rozwiązałem, ale nie jest to zgodne z odpowiedzią. Także dlatego się zastanawiam.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
ktos88 pisze:skąd wiemy, że bok kwadratu ma długość pierwiastek z 8 ?
w podstawie kwadrat więc:pablo89 pisze:Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8.
\(\displaystyle{ a^2=8}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Podstawa też jest ścianą
Za Encyklopedią PWN:
Za Encyklopedią PWN:
ostrosłup, mat. wielościan, którego jedna ściana (podstawa o.) jest dowolnym wielokątem, a pozostałe ściany (ściany boczne o.) — trójkątami o wspólnym wierzchołku (wierzchołek o.); objętość o. wyraża się wzorem Ph/3, gdzie P — pole podstawy o., h — wysokość o. (długość odcinka łączącego wierzchołek z jego rzutem prostokątnym na płaszczyznę zawierającą podstawę).
Źródło:
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Sprostowanie
Wydaje mi sie ze wysokość ściany bocznej h=\(\displaystyle{ \frac{8 }{ \sqrt{2}}}\)
dopiero po uproszczeniu h=\(\displaystyle{ \frac{4* \sqrt{2}* \sqrt{2} }{ \sqrt{2}}}\) mamy h=\(\displaystyle{ 4* \sqrt{2}}\)
Wydaje mi sie ze wysokość ściany bocznej h=\(\displaystyle{ \frac{8 }{ \sqrt{2}}}\)
dopiero po uproszczeniu h=\(\displaystyle{ \frac{4* \sqrt{2}* \sqrt{2} }{ \sqrt{2}}}\) mamy h=\(\displaystyle{ 4* \sqrt{2}}\)
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
Odpowiedź się zgadza, scherlock popełnił błąd w wyliczeniu wysokości ostrosłupa która wynosi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{} 14}\) natomiast wysokość ściany bocznej wynosi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{} 2}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
A podasz swoje wyliczenia? Czy pole ściany bocznej wynosi w nich 8?KossB pisze:Odpowiedź się zgadza, scherlock popełnił błąd w wyliczeniu wysokości ostrosłupa która wynosi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{} 14}\) natomiast wysokość ściany bocznej wynosi \(\displaystyle{ 8 \sqrt{} 2}\)
Ostrosłup prawidłowy, objętość.
a już podaje
skoro każda ściana ostrosłupa jest równa 8 to 8=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*h*\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) wychodzi że h=8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
z pitagorasa wyliczamy Wysokość graniastosłupa H\(\displaystyle{ ^{2}}\) =8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)( jeśli krawędź podstawy wyonosi 8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to połowa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
H= \(\displaystyle{ \sqrt{126}}\)=3 \(\displaystyle{ \sqrt{4}}\)
sam tak stwierdziłeś że pole ściany bocznej wynosi 8
skoro każda ściana ostrosłupa jest równa 8 to 8=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*h*\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) wychodzi że h=8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
z pitagorasa wyliczamy Wysokość graniastosłupa H\(\displaystyle{ ^{2}}\) =8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)( jeśli krawędź podstawy wyonosi 8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to połowa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
H= \(\displaystyle{ \sqrt{126}}\)=3 \(\displaystyle{ \sqrt{4}}\)
sam tak stwierdziłeś że pole ściany bocznej wynosi 8