Długości przekątnych ścian bocznych prostopadłościanu sa odpowiednio równe:3 \(\displaystyle{ \sqrt[]{21}}\), 3 \(\displaystyle{ \sqrt[]{41}}\) i 6 \(\displaystyle{ \sqrt[]{11}}\)
oblicz długości krawędzi prostopadłościanu, długość przekątnej prostopadłościanu.
Długości przekątnych ścian bocznych prostopadłościanu
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Długości przekątnych ścian bocznych prostopadłościanu
Mała wskazówka - układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \sqrt{a ^{2}+b ^{2} }=3 \sqrt{21} \\\sqrt{b ^{2}+c ^{2} }=3 \sqrt{41}\\\sqrt{a ^{2}+c ^{2} }=6 \sqrt{11} \end{array}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\) to długości krawędzi.
Jeszcze wzorek:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{a ^{2} + b ^{2} +c ^{2} }}\) wzór na przekątną prostopadłościanu.
pozdrawiam:)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \sqrt{a ^{2}+b ^{2} }=3 \sqrt{21} \\\sqrt{b ^{2}+c ^{2} }=3 \sqrt{41}\\\sqrt{a ^{2}+c ^{2} }=6 \sqrt{11} \end{array}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\) to długości krawędzi.
Jeszcze wzorek:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{a ^{2} + b ^{2} +c ^{2} }}\) wzór na przekątną prostopadłościanu.
pozdrawiam:)