trójkąt prostokatny, prostokąt, walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

trójkąt prostokatny, prostokąt, walec

Post autor: szymek12 »

W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej zawierającej dłuższą przyprostokątną trójkąta, tworząc walec. Oblicz, który z walców otrzymanych w powyższy sposób posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego objętość.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2009, o 11:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

trójkąt prostokatny, prostokąt, walec

Post autor: Justka »


Z podobieństwa trójkątów ABC i CDE: \(\displaystyle{ \frac{4}{2}=\frac{4-H}{r} \Rightarrow H=4-2r}\)
Podstawiając do wzoru na pole powierzchni bocznej otrzymujemy
\(\displaystyle{ P=2\pi rH \Rightarrow P(r)=2\pi r(4-2r)}\)

Szukasz dla jakich \(\displaystyle{ r}\) funkcja \(\displaystyle{ P(r)=-4r^2 \pi +8r \pi}\) przyjmuje najwiekszą wartość. Następnie obliczasz wysokość oraz objętość interesującego nas walca.
ODPOWIEDZ