ostroslupy - problem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

ostroslupy - problem

Post autor: tomekbobek »

1) Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoramienny o ramieniu dlugosci 6cm i podstawie 8cm. Krawedzie boczne sa sobie rowne i maja po 9 cm dlugosci. Oblicz objetosc ostroslupa

Wiec ja to robie tak:
rysuje sobie ostroslup o podstawie AB=8 i ramionach AC=BC=6. Obliczam wysokosc CD poprowadzona na podstawe, ktora dzieli ja na 2 rowne czesci =4. i wychodzi mi \(\displaystyle{ h=2\sqrt{5}}\) Wiec Pole podstawy = \(\displaystyle{ 8\sqrt{5}}\) Punkt przeciecia srodkowych zaznaczam jako O. OD=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}h =\frac{2}{3}\sqrt{5}}\)
Nastepnie rozpatruje trojkat BCS i obliczam wysokosc sciany bocznej \(\displaystyle{ H_{1}=6\sqrt{2}}\) teraz sobie rozpatruje trojkat SOD, gdzie SO=H, SD=h1 i z tego mi wychodzi ze \(\displaystyle{ H=\frac{sqrt{628}}{3}}\)
Gdzie popelniam blad?

2) Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoramienny, ktorego ramie ma dlugosc 39, a podstawa 30. Kazda ze scian bocznych tworzy z plaszczyzna podstawy kat A=45 ° . Oblicz objetosc ostroslupa.

Rysuje sobie ostroslup o podstawie AB=30 i ramionach AC=BC=39
Opuszczam wysokosc z wierzcholka C i licze h trojkata prostakatnego CDA, h=36. O - punkt przeciecia srodkowych. OD=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}h h=12}\)
teraz szkicuje sobie trojkat prostakatny SOD, gdzie SO=H, DO=12 i wyliczam H :tg45 ° =H/12
H=12
i objetosc mi wychodzi 2160 co jest zle

MOglby mi ktos pomoc przy tych zadankach? Jaki robie blad?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

ostroslupy - problem

Post autor: florek177 »

1.
\(\displaystyle{ H^{2}=9^{2}-R^{2}\:\}\); gdzie \(\displaystyle{ R\:\}\) - promień okręgu opisanego na trójkącie ( spodek wysokości ostrosłupa na symetralnych boków podstawy).
Zauważ, że skoro krawędzie ścian są jednakowe, to wysokości tych ścian są różne, bo różne są ich podstawy.
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

ostroslupy - problem

Post autor: tomekbobek »

dzieki a co mam zle w 2?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

ostroslupy - problem

Post autor: florek177 »

Analogicznie do pierwszego, spodek wysokości leży na przecięciu dwusiecznych kątów podstawy, środek okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o promieniu \(\displaystyle{ r\}\);
\(\displaystyle{ \frac{H}{r}=1\}\).
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

ostroslupy - problem

Post autor: tomekbobek »

dzieki za pomoc Florek
ODPOWIEDZ