Stereometria - Stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Alig@tor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 3 cze 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 33 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: Alig@tor »

Stożek o wysokości h i promieniu podstawy r przecięto płaszczyzną przechodzącą przez cięciwe podstawy długości d i wierzchołek stożka. Oblicz Pole otrzymanego przekroju.

Jesli ktoś by mogl bardzo prosze o zrobienie malutkiego rysunku... chodzi mi dokladnie jak wyglada przekroj na tym stozku.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2009, o 22:26 przez Alig@tor, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: piasek101 »

Alig@tor pisze:Stożek o wysokości h i promieniu podstawy r przecięto płaszczyzną przechodzącą przez cięciwe podstawy długości i wierzchołek stożka. Oblicz Pole otrzymanego przekroju.
Raczej winna być podana długość cięciwy.
AU
AU
ee4a216f7511f153.gif (1.87 KiB) Przejrzano 82 razy
Alig@tor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 3 cze 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 33 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: Alig@tor »

Ok juz dodalem .. dziekuje za rysunek teraz zostaly tylko obliczenia;)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: piasek101 »

Alig@tor pisze:... zostaly tylko obliczenia;)
Jeśli to do nas - twierdzenie Pitagorasa : 1. w trójkącie (r); (h); (b) ( z tego dostaniesz b - może zauważysz co to)
2. w trójkącie (0,5d); (b); (H) (z tego jest H).

I to prawie koniec.
Alig@tor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 3 cze 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 33 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: Alig@tor »

Ok wykonuje obliczenia, lecz dalej jest coś nie tak:

b - tworząca stożka (wyliczam tak jak napisałeś z Pitagorasa:

\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=b^{2}

b= \sqrt{h^{2}+r^{2}}}\)


Następnie biorę trójkąt: 0,5d, H - jako wysokość przekroju, i b

d - cięciwa

\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}d)^{2}+ H^{2}= \sqrt{h^{2}+r^{2}}}\)

\(\displaystyle{ (\frac{1}{4}d)^{2}+ H^{2}= h^{2}+r^{2}}\)

\(\displaystyle{ H= \frac{1}{4} \sqrt{4r^{2}+4h^{2}-d^{2}}}\)

Teraz tylko wystarczy H pomnożyć przez d i podzielić przez dwa i wychodzi mi:

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d \sqrt{4r^{2}+4h^{2}-d^{2}}}\)

Niestety wynik jest zły dla mnie błąd jest niezauważalny... prawidłowa odpowiedz to

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{4}d \sqrt{4r^{2}+4h^{2}-d^{2}}}\)

Wiec zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\) ma byc \(\displaystyle{ \frac{1}{4}d}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: piasek101 »

Alig@tor pisze:\(\displaystyle{ H= \frac{1}{4} \sqrt{4r^{2}+4h^{2}-d^{2}}}\)
W tej linijce masz błąd, wyciągając 4 z mianownika przed pierwiastek masz mieć 2.
Zatem :

\(\displaystyle{ H= \frac{1}{2} \sqrt{4r^{2}+4h^{2}-d^{2}}}\)

Ps. A w poprzedniej linijce masz niepotrzebny nawias (to tylko literówka).

(b) nie jest tworzącą - w zasadzie nieistotne.
[edit] Ostatnia linijka jest zdecydowanie nieistotna - nawet nie wiem dlaczego ją napisałem.
bulka512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2011, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Stereometria - Stożek

Post autor: bulka512 »

Jaka figura jest tym przekrojem
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stereometria - Stożek

Post autor: piasek101 »

Nie widać ? Przecież piękny ten rysunek.
ODPOWIEDZ