Witajcie mam kilka zadan do zrobienia i juz nie daje rady:) Jesli wiecie jak zrobic któres z nich to piszcie:) Dzięki z góry!:)
zad1. Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o obwodzie 18. Przekątne graniastosłupa maja długości 9 i pierwiastek z 33, a krawedz boczna 4. Oblicz objętosc graniastosłupa
zad2. Podstawa graniastoslupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa.Krótsza przekątna graniastoslupa ma długosc d i tworzy ze sciana kąt beta. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
zad.3 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz boczna tworzy z krawedzia podstawy kat alfa. wyznacz cosinus kata miedzy sasiednimi scianami bocznymi.
zad4.Pole powierzchni całkowitej ostroslupa prawidlowego trójkątnego jest równe S, a sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Oblicz długość krawedzi podstawy ostrosplupa
zad5. Każda z krawedzi bocznych ostroslupa tworzy z plaszczyzna podstawy kat alfa. Podstawa tego ostroslupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 2c i kacie ostrym gamma. Oblicz objętość ostrosłupa
zad6. pole przekroju osiowego stozka jest pi pierwiastek z 3 razy mniejsze od powierzchni całkowitej. wyznacz miare kata zawartego miedzy tworzaca, a wysokoscia tego stozka
zad7. Boki trójkąta zawieraja sie w prostych: x-y=0, x+y-4=0, x-3y=0. Oblicz objetosc bryly powstalej z obrotu tego trójkata dookola najdłuzszego boku.
Graniastosłupy i ostrosłupy:)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 mar 2006, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Graniastosłupy i ostrosłupy:)
Zad. 1
przekątne równoległoboku wyliczasz z pitagorasa: \(\displaystyle{ c=\sqrt{17}\,\,}\); \(\displaystyle{ d=\sqrt{65}\,\,}\); \(\displaystyle{ a+b=9\,}\)
Boki równolgłoboku i kąt miedzy nimi zawarty z tw. cosinusów: \(\displaystyle{ a=5\,\,}\); \(\displaystyle{ b=4\,\,}\); \(\displaystyle{ cos(\alpha)=\frac{3}{5}\,\,}\); \(\displaystyle{ sin(\alpha)=\frac{4}{5}\,\,}\);
Dalej liczysz pole równoległoboku i objętość.
przekątne równoległoboku wyliczasz z pitagorasa: \(\displaystyle{ c=\sqrt{17}\,\,}\); \(\displaystyle{ d=\sqrt{65}\,\,}\); \(\displaystyle{ a+b=9\,}\)
Boki równolgłoboku i kąt miedzy nimi zawarty z tw. cosinusów: \(\displaystyle{ a=5\,\,}\); \(\displaystyle{ b=4\,\,}\); \(\displaystyle{ cos(\alpha)=\frac{3}{5}\,\,}\); \(\displaystyle{ sin(\alpha)=\frac{4}{5}\,\,}\);
Dalej liczysz pole równoległoboku i objętość.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 07:46 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
Graniastosłupy i ostrosłupy:)
przeanalizowałem wszystkie odpowiedzi w temacie. mam przekątne i niby licze ten układ równań wykorzystując raz jedna przekatna dluższa, otrzymam pol cosinusa, a potem z tą krótszą otrzymam cały. ale otrzymuje błędne wartości.
Jeżeli ktoś miał by chwilę czasu czy wpisałby to w temacie? niekoniecznie w tagach moze być w stylu
x^2 np. Abym zobaczył czy w dobrą stronę ide chociaż. Dziękuję
Jeżeli ktoś miał by chwilę czasu czy wpisałby to w temacie? niekoniecznie w tagach moze być w stylu
x^2 np. Abym zobaczył czy w dobrą stronę ide chociaż. Dziękuję