graniastosłup, stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy
graniastosłup, stożek
Witajcie, mam 4 zadania do zrobienia 4 wczesniejsze juz mam plus 44 na egzamin moge prosić o pomoc z tymi.
zad.1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wszystkie krawedzie mają długość równą a. Wykonaj obliczenia dla a=3cm.
zad.2:W czworościanie foremnym dł.krawedzi jest o 1 wieksza od długości jego wysokości. Oblicz objętość tego czworościanu.
zad 3 .puszka do konserw ma kształt walca o średnicy 4 cm i wys. 8 cm oblicz poj. puszki , oblicz powierzch. blachy,doliczajac na odpady 10%.
zad 4 : oblicz obj. stozka,gdy jego przekrój osiowy jest trójkatem równo bocznym o boku 3 cm.
Dziękuje
zad.1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wszystkie krawedzie mają długość równą a. Wykonaj obliczenia dla a=3cm.
zad.2:W czworościanie foremnym dł.krawedzi jest o 1 wieksza od długości jego wysokości. Oblicz objętość tego czworościanu.
zad 3 .puszka do konserw ma kształt walca o średnicy 4 cm i wys. 8 cm oblicz poj. puszki , oblicz powierzch. blachy,doliczajac na odpady 10%.
zad 4 : oblicz obj. stozka,gdy jego przekrój osiowy jest trójkatem równo bocznym o boku 3 cm.
Dziękuje
Ostatnio zmieniony 25 mar 2006, o 17:51 przez czarnymotyl, łącznie zmieniany 2 razy.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
graniastosłup, stożek
zad 4
wzór na objętość stożka V= 1/3 Pp h
V= objetość
Pp=pole podstawy
h= wysokosc
Zeby obliczyc wysokosc korzystasz z tw.Pitagorasa , przeciwprostokątna ma długość 3 , natomiast przyprostokątna 1,5 ( połowa boku )
Pole podstawy jest okręgiem wiec liczysz ze wzoru Pi * r^2 , promien wynosi 1,5 gdyz srednica jest równa 3
Jak to obliczysz to wystarczy jak podstawisz do wzoru....
wzór na objętość stożka V= 1/3 Pp h
V= objetość
Pp=pole podstawy
h= wysokosc
Zeby obliczyc wysokosc korzystasz z tw.Pitagorasa , przeciwprostokątna ma długość 3 , natomiast przyprostokątna 1,5 ( połowa boku )
Pole podstawy jest okręgiem wiec liczysz ze wzoru Pi * r^2 , promien wynosi 1,5 gdyz srednica jest równa 3
Jak to obliczysz to wystarczy jak podstawisz do wzoru....
Ostatnio zmieniony 25 mar 2006, o 17:41 przez Vixy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy
graniastosłup, stożek
potrzebuje tego na prace kontrolną, mam juz zrobione kilka ale ja tego wcane nie kapuje
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
graniastosłup, stożek
zad 3
wzór na pole całkowite P c= 2pi r^2+ 2 pi rh
Pc=2Pi 4+ 2 pi *2*8 = 8 pi+32 pi= 40 pi= 40 *3,14= 125,6
i pisze ze 10% to odpady czyli 125,6 *0,1 =12,56
[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 6:53 pm ]
w zadaniu 1 , pisze ze wszystkie krawedzie mają 3 , czyli wysokosc też ? Jesli taak to obliczenia bedą nastepujące : V= P p*h
Pp= a^2 pierw3 /2
wysokosc 3 ....i jak podstawisz to wyjdzie..
wzór na pole całkowite P c= 2pi r^2+ 2 pi rh
Pc=2Pi 4+ 2 pi *2*8 = 8 pi+32 pi= 40 pi= 40 *3,14= 125,6
i pisze ze 10% to odpady czyli 125,6 *0,1 =12,56
[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 6:53 pm ]
w zadaniu 1 , pisze ze wszystkie krawedzie mają 3 , czyli wysokosc też ? Jesli taak to obliczenia bedą nastepujące : V= P p*h
Pp= a^2 pierw3 /2
wysokosc 3 ....i jak podstawisz to wyjdzie..
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy
graniastosłup, stożek
dziekuję, tak to jest jak sie konczy szkołe zaocznie, nie wie sie prostych rzeczy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy