w jakim stosunku podzielono V ostroslupa?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
w jakim stosunku podzielono V ostroslupa?
wysokosc ostroslupa podzielono na 5 rownych czesci plaszczyznami rownoleglymi do podstawy. w jakim stosunku podzielono objetosc ostroslupa? Odp 1:7:19:37:61. Jak mam dotrzec do takiego wyniku! Moze mi to ktos objasnic? Z gory dziekuje!
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
w jakim stosunku podzielono V ostroslupa?
skala podziału \(\displaystyle{ k=\frac{1}{5}\:\}\). dla objętości mamy \(\displaystyle{ k^{3}\:\}\) . Ppodane stosunki sa częściami objętości poszczególnych warstw.
\(\displaystyle{ V_{1}=(\frac{1}{5})^{3}=\frac{1}{125}\:\}\); \(\displaystyle{ V_{2}=(\frac{2}{5})^{3}- (\frac{1}{5})^{3}=\frac{8}{125}-\frac{1}{125}=\frac{7}{125}\:\}\) ; \(\displaystyle{ V_{3}=(\frac{3}{5})^{3}- (\frac{2}{5})^{3}=\frac{27}{125}-\frac{8}{125}=\frac{19}{125}\:\}\) ; itd ;
\(\displaystyle{ V_{1}=(\frac{1}{5})^{3}=\frac{1}{125}\:\}\); \(\displaystyle{ V_{2}=(\frac{2}{5})^{3}- (\frac{1}{5})^{3}=\frac{8}{125}-\frac{1}{125}=\frac{7}{125}\:\}\) ; \(\displaystyle{ V_{3}=(\frac{3}{5})^{3}- (\frac{2}{5})^{3}=\frac{27}{125}-\frac{8}{125}=\frac{19}{125}\:\}\) ; itd ;