graniastoslup i rownolegloscian
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastoslup i rownolegloscian
1. W prawidlowym graniastoslupie czworokatnym ABCDA1B1C1D1 przekatne B1D i D1B sa do siebie prostopadle.Wyznacz miare kata, pod jakim przecinaja sie przekatne A1C i B1D.
2. Uzasadnij, ze w kazdym rownolegloscianie suma kwadratow przekatnych rowna sie sumie kwadratow wszystkich jego krawedzi.
Prosz eo pomoc bo siedze i nie mam pojecia jak to zrobic
2. Uzasadnij, ze w kazdym rownolegloscianie suma kwadratow przekatnych rowna sie sumie kwadratow wszystkich jego krawedzi.
Prosz eo pomoc bo siedze i nie mam pojecia jak to zrobic
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
graniastoslup i rownolegloscian
Ja prosiłem o to zadanie drugie i mi tak fachowo rozwiązano to zadanie więc się teraz zrewanżuję. Oto rozwiązanie do zadania pierwszego:
1. Przekątna DB jest równa apierw.z 2.
2. Ponieważ przekątne DB1 i D1B przecinają się pod kątem prostym to muszą one być przekątnymi kwadratu którego bok równy jest DB czyli a pierw.z 2. co oznacza że wysokość tego graniastosłupu również się tyle równa, bo jest jednym z boków kwadratu DBB1D1
3.Mając wysokość graniastosłupa i przekątną podstawy możemy obliczyć odcinek A1C. Teraz należy jeszcze obliczyć przekątną ściany bocznej A1D z tw. Pitagorasa.
4.Teraz znając wszystkie boki trójkąta A1DO można obliczyć kąt alfa. Przypominam że A1O=1/2(A1C), DO=1/2(DB1)
1. Przekątna DB jest równa apierw.z 2.
2. Ponieważ przekątne DB1 i D1B przecinają się pod kątem prostym to muszą one być przekątnymi kwadratu którego bok równy jest DB czyli a pierw.z 2. co oznacza że wysokość tego graniastosłupu również się tyle równa, bo jest jednym z boków kwadratu DBB1D1
3.Mając wysokość graniastosłupa i przekątną podstawy możemy obliczyć odcinek A1C. Teraz należy jeszcze obliczyć przekątną ściany bocznej A1D z tw. Pitagorasa.
4.Teraz znając wszystkie boki trójkąta A1DO można obliczyć kąt alfa. Przypominam że A1O=1/2(A1C), DO=1/2(DB1)
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastoslup i rownolegloscian
dzieki wielkie za super rozwiazanie z objasnieniami ale mam pytanko co do 2 i 3 podpunktu:
skad wiesz,ze te przekatne przecinaja sie pod katem prostym? i jak obliczyc A1C skoro nie mamy zadnego kata danego?
skad wiesz,ze te przekatne przecinaja sie pod katem prostym? i jak obliczyc A1C skoro nie mamy zadnego kata danego?
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
graniastoslup i rownolegloscian
1. Bo są do siebie prostopadłe a to oznacza ze przecinają się pod kątem prostym.
2. Graniastosłupy Prawidłowe należą do grupy prostych w których krawędzie boczne są prostopadłe do podstawy a to oznacza że do obliczenia jakiegokolwiek odcinka wystarczą dwa inne i tw. Pitagorasa. W przypadku odcinka o który pytasz jeden odcinek to wysokość, a drugi to przekątna którą da się obliczyć z podstawy.
2. Graniastosłupy Prawidłowe należą do grupy prostych w których krawędzie boczne są prostopadłe do podstawy a to oznacza że do obliczenia jakiegokolwiek odcinka wystarczą dwa inne i tw. Pitagorasa. W przypadku odcinka o który pytasz jeden odcinek to wysokość, a drugi to przekątna którą da się obliczyć z podstawy.
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastoslup i rownolegloscian
cos mi nie wychodzi :/ A1D=\(\displaystyle{ sqrt{3}a}\) DO= \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{2}}\) A1O=a, licze z tw. cosinusow i mi wychodzi ze cosA >1
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
graniastoslup i rownolegloscian
Najpierw obliczasz DB1 z trójkąta DBB1 gdzie DB=apierw.z 2 i BB1 również apierw.z 2. Kożystasz z tw. Pitagorasa czyli DBkw + BB1kw = DB1kw Potem DB1 wystarczy podzielić na dwa. Poza tym zapomniałem że DO i A1O są sobie równe bo jak łatwo się domyślić w czymś co jest pionowe i ma kwadratową podstawę wszystkie przekątne są sobie równe a więc ich połówki równierz.
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastoslup i rownolegloscian
podstawilem zly bok do pitagorasa i wszystko sie zwalilo dzieki Brychu niezly z Ciebie Rzeźnik wszystko juz rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
graniastoslup i rownolegloscian
ja wiem ze to zadanie było już daaaaawno temu ale tak je teraz robię i wychodzi mi że ten kat ma miare 120 stopni a w odpowiedzi jest że 60, a robiłem zgodnie z poleceniem, wieciee moze czemu?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
graniastoslup i rownolegloscian
Zalezy który kąt liczyliście.
\(\displaystyle{ A_1OD}\) czy \(\displaystyle{ A_1OB_1}\)
Jeden z nich będzie miał \(\displaystyle{ 60^o}\)a drugi \(\displaystyle{ 120^o}\)
\(\displaystyle{ A_1OD}\) czy \(\displaystyle{ A_1OB_1}\)
Jeden z nich będzie miał \(\displaystyle{ 60^o}\)a drugi \(\displaystyle{ 120^o}\)