Stożek, pole boczne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kamil_nowacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2006, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: kamil_nowacki »

Proszę o pomoc w zadaniu, najlepiej obrazowe rozwiązanie problemu, nakierowanie:
Objętość stożka jest równa \(\displaystyle{ 192\pi}\), zaś tangens kąta między wysokością i tworzącą stożka jest równy \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\). Wyznacz pole powierzchni bocznej tego stożka.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: piasek101 »

Masz dwa równania z dwoma niewiadomymi - w czym problem ?
kamil_nowacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2006, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: kamil_nowacki »

Nie bardzo wiem o jakie równania chodzi.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot h=192\pi}\) oraz \(\displaystyle{ tg\alpha =\frac{r}{h}=\frac{3}{8}}\)
kamil_nowacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2006, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: kamil_nowacki »

i jak to dalej policzyć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: piasek101 »

Chciałeś ,,nakierowania" - uważałem, że to zrobiłem.

Dalej :
- z drugiego wyznaczyć (h) wstawić do pierwszego,
- z pierwszego obliczyć (r),
- wrócić do drugiego, otrzymać (h),
- z Pitagorasa tworzącą,
- i do wzoru na pole boczne.
kamil_nowacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2006, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: kamil_nowacki »

Wyszło mi \(\displaystyle{ l^2=292}\) jak to rozłożyć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stożek, pole boczne

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 292=4\cdot 73}\)
ODPOWIEDZ