Wysokość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Geros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2009, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Geros »

Podstawą ostrosłupa jest romb, którego wysokość jest równa 9 cm, a miara kąta ostrego wynosi 60 stopni. Oblicz wysokość tego ostrosłupa, jeżeli jego objętość jest równa \(\displaystyle{ 183\sqrt{3}}\). Pomóżcie, nie wiem o co chodzi z tym kątem. O co chodzi, że ma 60 stopni, przecież po tym nie dowiem się ile wynosi bok... (chyba)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

a-bok rombu
h-wysokość rombu
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{h}{a}}\)
Geros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2009, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Geros »

No, ale jak obliczyć a?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{h}{a}\\
\frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{9}{a}\\
a=6 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ