Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Geros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2009, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Post autor: Geros »

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego?
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma 4 cm, a długość krawędzi bocznej jest równa 6 cm.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Post autor: anna_ »

Tam będą dwie różne przekątne. O którą chodzi, dłuższą czy krótszą?
Geros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2009, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Post autor: Geros »

Wynik ma mieć 10cm lub \(\displaystyle{ 2\sqrt{21}}\). Tylko nie wiem skąd otrzymać ten wynik: \(\displaystyle{ 2\sqrt{21}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/e3042f1fe31/


Obliczam \(\displaystyle{ |AC|}\)
\(\displaystyle{ |AC|=2 \cdot \frac{a\sqrt3}{2}\\
|AC|=2 \cdot \frac{4\sqrt3}{2}\\
|AC|=4\sqrt3}\)

Obliczam \(\displaystyle{ |AC'|}\)
\(\displaystyle{ |AC'|^2=|AC|^2+|CC'|^2\\
|AC'|^2=(4\sqrt3)^2+6^2\\
|AC'|^2=48+36\\
|AC'|^2=84\\
|AC'|=2\sqrt{21}}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 18:36 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Geros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 cze 2009, o 18:28
Płeć: Mężczyzna

Jaki jest wzór na przekątną graniastosłupa?

Post autor: Geros »

Dzięki!
ODPOWIEDZ