Oto kilka zadań z którymi nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
zad. 1. ZROBIONE
Kula wpisana w czworościan foremny ma objętość równą \(\displaystyle{ 36\pi}\) Oblicz pole powierzchni całkowitej tego czworościanu.
Odp.: \(\displaystyle{ 216\sqrt{3}}\)
zad. 2. ZROBIONE
Na stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym opisano kulę. Oblicz objętość tej kuli, wiedząc, że pole powierzchni bocznej stożka jest równe \(\displaystyle{ 18\pi}\)
Odp.: \(\displaystyle{ 32\sqrt{3}\pi}\)
zad. 3.
Oblicz objętość walca o wysokości długości 6, wpisanego w kulę o promieniu długości 6.
Odp.: \(\displaystyle{ 162\pi}\)
zad. 4. ZROBIONE
Graniastosłup czworokątny prawidłowy o przekątnej długości 6 wpisany jest w walec o promieniu podstawy długości 2 w ten sposób, że brzegi podstaw walca są okręgami opisanymi na podstawach graniastosłupa. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Odp.: \(\displaystyle{ 16\sqrt{10}}\)
zad. 5.
Kula o promieniu długości 4 wpisana jest w graniastosłup prawidłowy trójkątny. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Odp.: \(\displaystyle{ 288\sqrt{3}}\)
Bryły obrotowe wpisane i opisane na innych bryłach.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Bryły obrotowe wpisane i opisane na innych bryłach.
1.
\(\displaystyle{ V_{k} = \frac{4}{3}\pi \cdot r^3}\)
\(\displaystyle{ 36\pi = \frac{4}{3}\pi \cdot r^3}\)
\(\displaystyle{ r^3=27}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{6} }{12}}\)
\(\displaystyle{ 3=\frac{a \sqrt{6} }{12}}\)
\(\displaystyle{ a=3 \cdot \frac{12}{ \sqrt{6} } = \frac{36}{ \sqrt{6} } = 6 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = a^2 \sqrt{3} = (6 \sqrt{6} )^2 \sqrt{3} = 216 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{k} = \frac{4}{3}\pi \cdot r^3}\)
\(\displaystyle{ 36\pi = \frac{4}{3}\pi \cdot r^3}\)
\(\displaystyle{ r^3=27}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{6} }{12}}\)
\(\displaystyle{ 3=\frac{a \sqrt{6} }{12}}\)
\(\displaystyle{ a=3 \cdot \frac{12}{ \sqrt{6} } = \frac{36}{ \sqrt{6} } = 6 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = a^2 \sqrt{3} = (6 \sqrt{6} )^2 \sqrt{3} = 216 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Bryły obrotowe wpisane i opisane na innych bryłach.
4.
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{2a^2+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 6 = \sqrt{2 \cdot (2 \sqrt{2})^2+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 6 = \sqrt{16+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 36=16+h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=20 \Rightarrow h=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 4a \cdot h = 4 \cdot 2 \sqrt{2} \cdot 2 \sqrt{5} = 16 \sqrt{10}}\)-- 9 czerwca 2009, 16:56 --
\(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{2a^2+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 6 = \sqrt{2 \cdot (2 \sqrt{2})^2+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 6 = \sqrt{16+h^2}}\)
\(\displaystyle{ 36=16+h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=20 \Rightarrow h=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 4a \cdot h = 4 \cdot 2 \sqrt{2} \cdot 2 \sqrt{5} = 16 \sqrt{10}}\)-- 9 czerwca 2009, 16:56 --
gotowy wzór z tablicYammi pisze:A moge wiedzieć dlaczego: \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{6} }{12}}\) ??
- Yammi
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 1 raz
Bryły obrotowe wpisane i opisane na innych bryłach.
A ma ktoś pomysł na 3 i 5??
Wystarczy, że ktoś mnie naprowadzi nawet nie potrzebuje całego rozwiązanego, tyle to już potrafię
Wystarczy, że ktoś mnie naprowadzi nawet nie potrzebuje całego rozwiązanego, tyle to już potrafię
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Bryły obrotowe wpisane i opisane na innych bryłach.
5. Wysokość graniastosłupa to średnica kuli; jej promień to trzecia część wysokości podstawy.
3. Poszukaj trójkąta prostokątnego : 3; 6; r (promień walca).
3. Poszukaj trójkąta prostokątnego : 3; 6; r (promień walca).