walec objetosc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

walec objetosc

Post autor: Ankaaa993 »

przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość tego walca. Rozpatrz diwe możliwości.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

walec objetosc

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ a_{n} = a_{1}+(n-1)r}\)

\(\displaystyle{ r=4}\)

\(\displaystyle{ a_{2} = a_{1}+4}\)

\(\displaystyle{ a_{3} = a_{1}+8}\)


przekrój osiowy jest peostokatem więc \(\displaystyle{ a_{1}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}}\) są bokami prostokata natomiast \(\displaystyle{ a_{3}}\) jego przekatną.

Z Pitagorasa obliczamy

\(\displaystyle{ a_{3}^2 = a_{1}^2 + a_{2}^2}\)

\(\displaystyle{ (a+8)^2 = a^2 + (a+4)^2}\)

\(\displaystyle{ a^2+16a+64 = a^2+a^2+8a+16}\)

\(\displaystyle{ a^2-8a-48=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta = 256}\), \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 16}\)

\(\displaystyle{ a= \frac{8-16}{2} = -4}\) ten wynik pomijamy

\(\displaystyle{ a= \frac{8+16}{2} = 12}\)



\(\displaystyle{ a_{1}=12}\)

\(\displaystyle{ a_{2} = 12+4 = 16}\)

\(\displaystyle{ a_{3} = 12+8 = 20}\)


\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h}\)


rozwazamy 2 przypadki: 1 - \(\displaystyle{ a_{1}}\) jest średnicą walca natomiast \(\displaystyle{ a_{2}}\) jego wysokością oraz 2 gdzie \(\displaystyle{ a_{2}}\) jest średnicą a \(\displaystyle{ a_{1}}\) wysokościa


1.

\(\displaystyle{ a_{1}=2r \Rightarrow 12=2r \Rightarrow r=6}\)

\(\displaystyle{ h=a_{2}=16}\)


\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 6^2 \pi \cdot 16 = 192 \pi}\)


2.

\(\displaystyle{ a_{2}=2r \Rightarrow 16=2r \Rightarrow r=8}\)

\(\displaystyle{ h=a_{1}=12}\)

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 8^2 \pi \cdot 12 = 256 \pi}\)
ODPOWIEDZ