walec stosunek objętości
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
walec stosunek objętości
Dwa walce mają taką samą wysokość. Promień podstawy jednego z nich jest o 50 % większy od promienia podstawy drugiego walca. Oblicz stosunek objętości tych walców.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
walec stosunek objętości
pierwszy walec na promień r, drugi 1,5r, oba mają wysokość H, więc
\(\displaystyle{ V _{1}= \pi* r ^{2}H}\)
\(\displaystyle{ V _{2}=\pi*(1,5r)^{2}H}\)
\(\displaystyle{ \frac{V _{1} }{V _{2} }= \frac{\pi* r ^{2}H}{\pi*(1,5r)^{2}H} = \frac{1}{2,25}= \frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ V _{1}= \pi* r ^{2}H}\)
\(\displaystyle{ V _{2}=\pi*(1,5r)^{2}H}\)
\(\displaystyle{ \frac{V _{1} }{V _{2} }= \frac{\pi* r ^{2}H}{\pi*(1,5r)^{2}H} = \frac{1}{2,25}= \frac{4}{9}}\)