1.W walec wpisano sześciokątny graniastosłup prawidłowy. Wyznacz stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola powierzchni bocznej graniastosłupa.
2.Oblicz długość promienia podstawy walca wiedząc, że jeśli wysokość walca zwiększymy o k, to jego objętość wzrośnie o v
Walec [2 zadanka]
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Walec [2 zadanka]
1. \(\displaystyle{ a = r}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=2{\cdot}\pi{\cdot}a{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ P_{sz}=6{\cdot}a{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{w} }{P_{sz} }= \frac{\pi }{ 3}}\)
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 5:18 pm ]
2.
\(\displaystyle{ \pi{\cdot}r^{2}{\cdot}H+v=\pi{\cdot}r^{2}{\cdot}(H+k)}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{v }{\pi{\cdot}k } }}\)
\(\displaystyle{ P_{w}=2{\cdot}\pi{\cdot}a{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ P_{sz}=6{\cdot}a{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{w} }{P_{sz} }= \frac{\pi }{ 3}}\)
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 5:18 pm ]
2.
\(\displaystyle{ \pi{\cdot}r^{2}{\cdot}H+v=\pi{\cdot}r^{2}{\cdot}(H+k)}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{v }{\pi{\cdot}k } }}\)