W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm, a pole powierzchni całkowitej 190 cm � . Oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
NA POMOC!!!!!
graniastosłup i krawędzie
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
graniastosłup i krawędzie
Graniastosłup ma w podstawie kwadrat. Mamy więc:
\(\displaystyle{ 8{\cdot}a+4{\cdot}b=68}\) lub \(\displaystyle{ a+a+b=68}\) bo nie wiem jak rozumieć sumę krawędzi.
\(\displaystyle{ 2{\cdot}a^{2}+4{\cdot}a{\cdot}b=190}\)
\(\displaystyle{ 8{\cdot}a+4{\cdot}b=68}\) lub \(\displaystyle{ a+a+b=68}\) bo nie wiem jak rozumieć sumę krawędzi.
\(\displaystyle{ 2{\cdot}a^{2}+4{\cdot}a{\cdot}b=190}\)
graniastosłup i krawędzie
Ok, no to chciałabym kolejne zadanie wrzucić z którym mam problem
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach 6,10,14. Krawędź boczna ma długość 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt o bokach 6,10,14. Krawędź boczna ma długość 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.