prostokąt z narożnikami

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pauli555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 cze 2009, o 14:26
Płeć: Kobieta

prostokąt z narożnikami

Post autor: pauli555 »

z naroznikow arkusza blachy o wymiarach 0,8m x 70 cm wycieto kwadraty o bokach 1 dm. nastepnie zgięto wystajace prostokaty tak aby powstal otwarty pojemnik. oblicz ile l wody zmiesci sie w takim pojemniku.

odp 30 l.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

prostokąt z narożnikami

Post autor: agulka1987 »

w pierwszej kolejności nalezy zamienić wymiary pojemnika tak aby miały jednakowe jednostki np na \(\displaystyle{ dm}\)


\(\displaystyle{ 0,8m = 8 dm}\)

\(\displaystyle{ 70 cm = 7 dm}\)


po wycieciu kwadratów w każdym narozniku i zagieciu ich powstanie naczynie o wymiarach 6dm x 5 dm oraz wysokosci 1 dm

Obliczamy objetośc tego naczynia \(\displaystyle{ V=a \cdot b \cdot h = 6 \cdot 5 \cdot 1 = 30 dm^3}\)


\(\displaystyle{ 1l = 10 dm^3 \Rightarrow 30dm^3 = 30l}\)
pauli555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 cze 2009, o 14:26
Płeć: Kobieta

prostokąt z narożnikami

Post autor: pauli555 »

teraz jest juz proste ;]
dziekuje
ODPOWIEDZ