Stożek0kieliszek...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubln
- Podziękował: 2 razy
Stożek0kieliszek...
Zad/. Z napelnionego kieliszka w ksztalcie stozka odlano polowe zawartosci.Do jakiej wysokosci siega plyn,ktory pozostal w kieliszku?
Kieliszek : R=8cm , H=9cm
Prosze o szybka pomoc.Z gory dzieki.
Kieliszek : R=8cm , H=9cm
Prosze o szybka pomoc.Z gory dzieki.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Stożek0kieliszek...
Obliczasz objetosc.
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*9*64\(\displaystyle{ \Pi}\)
V=192\(\displaystyle{ \Pi}\)
Obliczasz polowe objetosci.
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
Podstawiasz do wzoru na objetosc: polowe objetosci oraz promien okregu. Obliczasz H.
96\(\displaystyle{ \Pi}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*64\(\displaystyle{ \Pi}\)*H
Wierze, ze dalej sobie poradzisz
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*9*64\(\displaystyle{ \Pi}\)
V=192\(\displaystyle{ \Pi}\)
Obliczasz polowe objetosci.
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
Podstawiasz do wzoru na objetosc: polowe objetosci oraz promien okregu. Obliczasz H.
96\(\displaystyle{ \Pi}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*64\(\displaystyle{ \Pi}\)*H
Wierze, ze dalej sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubln
- Podziękował: 2 razy
Stożek0kieliszek...
No cos tu mi nie wychodzi - nie sadze, aby to bylo az tak proste. >>Powinno wyjsc ok.7,1 cm.. :] Jakies inne pomysly?
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 11:04 pm ]
Hehe...No bedzie raczej u dolu
[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 11:04 pm ]
Hehe...No bedzie raczej u dolu
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Stożek0kieliszek...
Biorac pod uwage polowe objetosci zapomnialem, ze od tej chwili mamy do czynienia ze scietym stozkiem a nie stozkiem. Ide kombinowac dalej.
Sciety stozek:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\Pi*h(R^{2}+Rr+r^{2})}\)
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
R=8
r=?
h=?
Maly stozek:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\Pi*r^{2}*(H-h)}\)
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
r=?
H-h=9-h=?
Moze uklad rownan?
\(\displaystyle{ 96\Pi=\frac{1}{3}*\Pi*h(64+8r+r^{2})}\)
\(\displaystyle{ 96\Pi=\frac{1}{3}*\Pi*r^{2}(9-h)}\)
Sciety stozek:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\Pi*h(R^{2}+Rr+r^{2})}\)
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
R=8
r=?
h=?
Maly stozek:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\Pi*r^{2}*(H-h)}\)
V=96\(\displaystyle{ \Pi}\)
r=?
H-h=9-h=?
Moze uklad rownan?
\(\displaystyle{ 96\Pi=\frac{1}{3}*\Pi*h(64+8r+r^{2})}\)
\(\displaystyle{ 96\Pi=\frac{1}{3}*\Pi*r^{2}(9-h)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Stożek0kieliszek...
Objętość pozostałego płynu
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\, \frac{1}{2} V_{1}}\)
Ale te stożki są podobne, zatem
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\, k^{3} V_{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ k^{3}\,=\,\frac{1}{2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ k\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}}\)
W rezultacie
\(\displaystyle{ r_{2} \,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}} r_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{2} \,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}} h_{1}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\, \frac{1}{2} V_{1}}\)
Ale te stożki są podobne, zatem
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\, k^{3} V_{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ k^{3}\,=\,\frac{1}{2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ k\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}}\)
W rezultacie
\(\displaystyle{ r_{2} \,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}} r_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{2} \,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}} h_{1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 mar 2006, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
Stożek0kieliszek...
Czy mógłby ktoś podać rozwiązanie tego zadania krok po kroku, przypominam ze wynik wynosi ok.7,1
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Stożek0kieliszek...
Rozwiązanie, które podałem jest jak najbardziej krok po kroku.
Tyle że korzysta z własności podobieństwa brył. A wynik
\(\displaystyle{ h_{2}\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}\cdot 9\,=\, 0.7937005260\cdot 9\,=\, 7.143304730}\)
też się zgadza.
Ale jeśli Ci chodzi o tradycyjne rozwiązanie :
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\,\frac{1}{2}\cdot V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot \pi\cdot r_{2}^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} \frac{1}{3}\cdot \pi r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ r_{2}^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ r_{2} }{ h_{2} }\,=\, \frac{ r_{1} }{ h_{1} }}\)
\(\displaystyle{ r_{2}\,=\,\frac{ r_{1} }{ h_{1} } h_{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{ r_{1} }{ h_{1} } h_{2})^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}^{3}\,=\,\frac{1}{2}\cdot h_{1}^{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}\cdot h_{1}}\)
Tyle że korzysta z własności podobieństwa brył. A wynik
\(\displaystyle{ h_{2}\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}\cdot 9\,=\, 0.7937005260\cdot 9\,=\, 7.143304730}\)
też się zgadza.
Ale jeśli Ci chodzi o tradycyjne rozwiązanie :
\(\displaystyle{ V_{2}\,=\,\frac{1}{2}\cdot V_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot \pi\cdot r_{2}^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} \frac{1}{3}\cdot \pi r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ r_{2}^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ r_{2} }{ h_{2} }\,=\, \frac{ r_{1} }{ h_{1} }}\)
\(\displaystyle{ r_{2}\,=\,\frac{ r_{1} }{ h_{1} } h_{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{ r_{1} }{ h_{1} } h_{2})^{2}\cdot h_{2}\,=\,\frac{1}{2} r_{1}^{2}\cdot h_{1}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}^{3}\,=\,\frac{1}{2}\cdot h_{1}^{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}\,=\,{\sqrt[3]{\frac{1}{2}}}\cdot h_{1}}\)