Kula przecięta płaszczyzną
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Kula przecięta płaszczyzną
Kulę przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 4cm. Oblicz ile razy pole powierzchni kuli jest większe od pola tego przekroju, jeśli promień kuli jest równy 10cm.
Kula przecięta płaszczyzną
Mam podobne zadanie...
Kule o promieniu 10cm przecieto plaszczyzna w odleglosci 6 cm od srodka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju.
Moglby ktos rozwiazac to zadanie? Bylbym bardzo wdzieczny.
Kule o promieniu 10cm przecieto plaszczyzna w odleglosci 6 cm od srodka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju.
Moglby ktos rozwiazac to zadanie? Bylbym bardzo wdzieczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kula przecięta płaszczyzną
R=10-promień kuli
r-promień przekroju
Przekrój to koło.
Promień tego koła to:
\(\displaystyle{ r^2=R^2-6^2\\
r^=10^2-6^2\\
r^2=100-36\\
r^2=64\\
r=8}\)
Podstawiasz do wzoru na pole koła i obliczasz
r-promień przekroju
Przekrój to koło.
Promień tego koła to:
\(\displaystyle{ r^2=R^2-6^2\\
r^=10^2-6^2\\
r^2=100-36\\
r^2=64\\
r=8}\)
Podstawiasz do wzoru na pole koła i obliczasz
Ostatnio zmieniony 7 cze 2009, o 20:44 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.