witam
mam problem z banalnym zadaniem a mianowicie
Oblicz objętość i pole powierzchni kuli:
a)o promieniu 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b)o średnicy 12
c)o średnicy 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
z gory dziekuje za rozwiazania
pozdrawiam
Objętość kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość kuli
a)
\(\displaystyle{ r=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (4 \sqrt{2})^2 = 128\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (4 \sqrt{2})^3 = \frac{512 \sqrt{2} }{3} \pi}\)
b)
\(\displaystyle{ 2r=12 \Rightarrow r=6}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (6)^2 = 144\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (6)^3 = 288 \pi}\)
c)
\(\displaystyle{ 2r=4 \sqrt{3} \Rightarrow r=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (2 \sqrt{3})^2 = 48\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (2\sqrt{3})^3 = 96 \sqrt{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ r=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (4 \sqrt{2})^2 = 128\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (4 \sqrt{2})^3 = \frac{512 \sqrt{2} }{3} \pi}\)
b)
\(\displaystyle{ 2r=12 \Rightarrow r=6}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (6)^2 = 144\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (6)^3 = 288 \pi}\)
c)
\(\displaystyle{ 2r=4 \sqrt{3} \Rightarrow r=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P = 4\pi \cdot r^2 = 4\pi \cdot (2 \sqrt{3})^2 = 48\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi \cdot r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot (2\sqrt{3})^3 = 96 \sqrt{3} \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość kuli
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi \cdot (4 \sqrt{2}) ^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot 128 \sqrt{2} = \frac{4\pi \cdot 128 \sqrt{2} }{3} = \frac{512 \sqrt{3} }{3} \pi}\)pewna25 pisze:a mozesz mi powiedziec skad Ci sie wzielo 512\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ??