Witam serdecznie, mam niedługo egzamini w szkole i mam "kilka" zadan z matematyki, niestety nie wiedzialęm nawet do jakiego dać to działu, wiec już sie domyslacie, ze nie mam pojecia jak to zrobić. Zadanka są dla mnie bardzo wazne z góry Wam dziękuję.
Zad. l Oblicz objętość prostopadłościanu, którego wysokość ma długość 2V5,suma wszystkich wymiarów-jest równa 12+2^5 i jego przekątna ma długość 10.
Zad.2 Oblicz objętość prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego o krawędzi podstawy długości a/ którego najdłuższa przekątna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem a o mierze 1/6 (pi)
Zad.3 Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości a i b. Przekątna ściany bocznej zawierającej przeciwprostokatną tworzy kąt o mierze a z przeciwprostokatną trój kąta. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Zad.4 Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej sześcianu, którego przekątna ma długość 8V3.
Zad.5 fle cegieł potrzeba zużyć na zbudowanie muru długości 4m, wysokości Im i szerokości 25 cm, jeśli cegła ma wymiary 25x12x6 cm i zaprawa murarska stanowi 15% objętości muru?
Zad.6 Wysokość prostopadłościanu wynosi 5 cm, podstawa jest prostokątem o boku 7 cmi przekątnej 5V2.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość prostopadłościanu.
Zad.7 Pola trzech różnych ścian prostopadłościanu wynoszą odpowiednio 30, 35 i 42 cm2 .Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu.
Zad.8 Oblicz objętość prawidłowego graniastosłupa trójkątnegoJktórego wszystkie krawędzie mają długość równą a. Wykonaj obliczenia dla a=7 cm.
Żad.9 W czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna ściany bocznej ma-długość- ^ długość. Przekątna ściany bocznej i przekątna podstawy mające wspólny koniec tworzą kąt a.ObKcz objętość graniastosłupa.
Zad. 10 Prostopadłościan o wymiarach Im x 50 cm x 25 cm wykonany jest ze stali. Oblicz jego masę.( gęstość stali 7,8 g/cm3)
Zad. 11 Ściany pokoju o wymiarach 5 x 4 x 2,5 m chcemy pomalować farbą emulsyjną. W pokoju są dwa okna o wymiarach 1,5 x l m i drzwi o wym. 2 x 0,8 m.Ile zużyjemy farby, jeśli l litr wystarczy na pomalowanie 7 m2 powierzchni? A ile potrzeba rolek tapety na wyklejenie ścian, jeśli rolka ma długość 11,1 mi szerokość 53 cm?
Zad. 12 Obliczyć objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego o krawędzi długości 10, gdy krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 1/6 n.
Zad. 13 Obliczy c objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi długości a.
Zad. 14 Obliczyć objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, którego pole podstawy jest JÓwne 100, a pole powierzchni bocznej jest równe 260.
Zad. 15 Obliczyć objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego o krawędzi długości 5, gdy krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 1/3 n.
Zad. 16 Obliczyć objętość piramid władców IV dynastii Starego Państwa Egiptu przyjmując, że są one prawidłowymi ostrosłupami czworokątnymi:
a) podstawą piramidy Cheopsa jest kwadrat o boku 230 cm, a jej wysokość ma 146,5 m.
b) podstawą piramidy Chefrena jest kwadrat o boku 216 cm, a jej wysokość ma 143,5 m.
c) podstawą piramidy Mykerinosa jest kwadrat o boku 108 cm, a jej wysokość ma 67m.
Zad. 17 Jeden z diamentów znalezionych w Jakucji o masie 42 karatów ma kształt czworościanu foremnego.Obliczyć długość krawędzi tego diamentu ( gęstość diamentu -3,5g/cm3, a l karat to 0,2 g)
Zad. 18 W czworościanie foremnym długość krawędzi jest o l większa od długości jego wysokości. Obliczyć objętość tego czworościanu.
Zad.l9W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość wynosi a, a wysokość ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kat a. Obliczyć objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Zad.20 Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość .długość m i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt aOblicz objętość ostrosłupa.
lista numer 2
ZAD. l Prostokąt o bokach długości ai b obraca się dookoła prostej zawierającej bok o długości a.Oblicz pole powierzchni powstałej bryły.
ZAD.2W trójkącie prostokątnym przeciwprostokatna ma długość długoe€,dłt>geść kąt ostjy jest równy
a(alfa) .Oblicz pole powierzchni bryły ,która jest wynikiem obrotu danego trójkąta dookoła prostej,która zawiera jedną jego przyprostokątnych.
z.ad.Poleprzekroju osiowego walca jest równe 8 cm2, a pole powierzchni walca 24(pi) cm2.Oblicz średnicę 5 wysokość tego walca.
Zad.4 Pole przekroju osiowego stożka jest równe 48V(pierwiastek)3 cm2, a kąt nachylenia tworzącej do płaszczyznypodstawy wynosi 30°.Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
Zad.5 Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych 2cm i 4 cm obraca się dookoła prostej zawierającej przeciwprostokatna. Oblicz pole powierzchni powstałej bryły.
Zad.6 Oblicz pole powierzchni kuli, której powierzchnia zawiera wszystkie wierzchołki sześcianu o długości krawędzi równej 6cm.
Pole przekroju osiowego walca jest równe 12 dm2, a jego średnica ma długość 8dm. oblicz objętość tego walca.
Zad.8 Wysokość walca jest równa średnicy jego podstawy.Promień tego walca ma długość l m.Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
Zad.9 Na ile kuł o średnicy 3cm można przetopić kulę z ołowiu,której średnica jest równa 30 cm?
Zad. l O Puszka w kształcie walca ma objętość równą 0,785 d nr' i średnicę l dm. Wyznacz wymiary kćiMunii prostopa 11 '.' ^nnego do zapakowania 12 puszek.
Zad.11 Puszką do konserw w kształcie walcao srednicy i wyskosci 8 cm wykonano z całosci z paska blachu o szerokosci 8 cm. Jaka minimalną długość miał ten pasek?
Zad. 12 Oblicz objętość walca, jeśli jego przekrój osiowy jest prostokątem o polu 48 i przekątnej długości 10.
Zad. 13 Oblicz objętość stożka, gdy jego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku długości a.
7ad.l4 Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu P i kacie przy wierzchołku stożka o mierze a. Obiicz objętość stożka. Wy konać obliczenia przyjmując P=48,7 i u=l/57i.
Zad. 15 Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w sześcian do objętości tego sześcianu.
Zad.16 Oblicz długosc promienia kuli wykonanej ze stali o masie 8kg (gestość stali jest równa
7,8 g/cm3)
Zad. 17 Abażur w kształcie kuli zapakowano do kartonu w kształcie sześcianu o krawędzi 2� cm.Jaki promień ma ten abażur?
Zad. 18 Puszka do konserw ma kształt walca o średnicy 8 cm i wysokości 4cm.Oblicz pojemność puszki. Ublicz zużycie blachy w cm2, doliczajac na odpady 12%
Wiem ze tego jest bardzo duzo, wiec jezeli ktoś ma ochote i czas ...
Dziekuję
Zadania egzaminacyjne, kule, walce...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zadania egzaminacyjne, kule, walce...
To chyba jakiś żart. Nie wierzę, że nie potrafisz wziąć do ręki wzorów i podstawić danych, wyliczając o to, o co proszą w większości zadań. Np.zad 4 z listy pierwszej. Długość przekątnej sześcianu o boku a, to \(\displaystyle{ d= a \sqrt{3}}\). Pole powierzchni całkowitej to \(\displaystyle{ P_{c}=6a^2}\) oraz objętość to \(\displaystyle{ V=a^3}\). Wiedząc, że przekątna ma długość \(\displaystyle{ d=8 \sqrt{3}}\) od razu odczytujesz, że a=8, więc podstawiając do wzorów masz, że \(\displaystyle{ P_{c}=384}\) oraz \(\displaystyle{ V=512}\).
Napisz dokładnie, z jakimi zadaniami masz problem, a te, w których wystarczy podstawiać do wzorów zrób sam - poradzisz sobie.
Napisz dokładnie, z jakimi zadaniami masz problem, a te, w których wystarczy podstawiać do wzorów zrób sam - poradzisz sobie.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Zadania egzaminacyjne, kule, walce...
zad 6 z listy pierwszej
W tym zadaniu najpierw musisz obliczyc drugi bok prostokata korzystasz z tw. Pitagorasa przyprostokatna ma dlugosc a , 7 cm natomiast przeciwprostokatna 7 ..V=a*b*c czyli V=7*a*5 ( a wyliczysz z pitagorasa) i podstawiasz do wzoru na pole całkowite ..
zad 8 z listy pierwszej
podstawiasz do wzoru na objetosc ostrosłupa V=1/3* Pp *h dane wszystkie masz
tych zadan zdecydowanie za duzo ale w wolnym czasie bede zamieszczac rozwiazania
W tym zadaniu najpierw musisz obliczyc drugi bok prostokata korzystasz z tw. Pitagorasa przyprostokatna ma dlugosc a , 7 cm natomiast przeciwprostokatna 7 ..V=a*b*c czyli V=7*a*5 ( a wyliczysz z pitagorasa) i podstawiasz do wzoru na pole całkowite ..
zad 8 z listy pierwszej
podstawiasz do wzoru na objetosc ostrosłupa V=1/3* Pp *h dane wszystkie masz
tych zadan zdecydowanie za duzo ale w wolnym czasie bede zamieszczac rozwiazania
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadania egzaminacyjne, kule, walce...
ale wałek
zad 16 lista 1 znasz może wzór na objetość ostrosłupa? jak tak to mogyś zrobić chociaż wstępną selekcje tych zadań, a jak nie to lepiej weź sobie korki, bo masz DUŻE zaległości...
zad 16 lista 1 znasz może wzór na objetość ostrosłupa? jak tak to mogyś zrobić chociaż wstępną selekcje tych zadań, a jak nie to lepiej weź sobie korki, bo masz DUŻE zaległości...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2005, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 5 razy
Zadania egzaminacyjne, kule, walce...
dzieki panie i panowie własnie staram sie rozwiazac, lecz sa take inne przedmionty z ktorymi sam walcze
dziękuje serdecznie i pozdrawiam
dziękuje serdecznie i pozdrawiam