O ile procent zmaleje pojemność
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
O ile procent zmaleje pojemność
O ile procent zmaleje pojemność prostopadłościennego pudełka na mleko jeżeli jego wszystkie wymiary zmaleją o 10%? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
O ile procent zmaleje pojemność
x,y,z - początkowe wymiary pudełka
\(\displaystyle{ V_{1}=xyz \\
V_{2}= 0,9x \cdot 0,9y \cdot 0,9z = 0,729xyz=0,729V_{1}}\)
odp. o 27,1 %
\(\displaystyle{ V_{1}=xyz \\
V_{2}= 0,9x \cdot 0,9y \cdot 0,9z = 0,729xyz=0,729V_{1}}\)
odp. o 27,1 %
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz