O ile procent zwiększono wysokość
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
O ile procent zwiększono wysokość
O ile procent zwiększono wysokość prostopadłościennego pudełka na mleko jeżeli pojemność wzrosła o 10%? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
O ile procent zwiększono wysokość
a,b - boki podstawy pudełka, h - wysokość
\(\displaystyle{ V_{1} = a \cdot b \cdot h_{1} \\
\begin{cases} V_{2} =1,1V_{1} \\
V_{2}=a \cdot b \cdot h_{2} \end{cases} \\
1,1V_{1}=a \cdot b \cdot h_{2} \\
1,1 \cdot a \cdot b \cdot h_{1} = a \cdot b \cdot h_{2} \\
h_{2}=1,1h_{1}}\)
odp. o 10 %
\(\displaystyle{ V_{1} = a \cdot b \cdot h_{1} \\
\begin{cases} V_{2} =1,1V_{1} \\
V_{2}=a \cdot b \cdot h_{2} \end{cases} \\
1,1V_{1}=a \cdot b \cdot h_{2} \\
1,1 \cdot a \cdot b \cdot h_{1} = a \cdot b \cdot h_{2} \\
h_{2}=1,1h_{1}}\)
odp. o 10 %
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz