Witam !
Od nauczyciela otrzymałem 4 zadania z zakresu brył obrotowych. Niestety nie mam pojęcia jak je rozwiązać. Bede wdzieczny za kazda pomoc, ponizej zamieszczam tresci zadan:
1. Walec powstał z obrotu kwadratu o boku a=8 cm dokoła jego osi symetrii przechodzącej przez środki przeciwległych boków. Oblicz objętość V tego walca
2. Obwod kola, ktore jest przekrojem osiowym kuli, wynosi 12 pi. Oblicz pole powierzchni calkowitej P tej kuli
3. Metalowa banka do przewozenia mleka ma ksztalt walca o wymiarach: srednica podstawy - 4 dm, wysokość 6 dm. Czy w tej bance zmiesci sie 25 litrów mleka?
4. Kula bilardowa ma srednice 6 cm i wykonana jest z masy plastycznej, ktorej ciezar wlasciwy (ciezal 1cm3) wynosi 1,1g. Ile wazy ta kula?
Bryły obrotowe i brak pomyslu
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Bryły obrotowe i brak pomyslu
1.
r=4
h=8
Podstawiasz do wzorów i obliczasz
2.
Z obwodu policz promień, a potem pole.
3.
r=2dm
h=6dm
liczysz objętość i sprawdzasz czy jest większa czy mniejsza od 25l (dm^3)
4.
r=3cm
Policz objętośc i to co wyjdzie pomnóż przez 1,1g
r=4
h=8
Podstawiasz do wzorów i obliczasz
2.
Z obwodu policz promień, a potem pole.
3.
r=2dm
h=6dm
liczysz objętość i sprawdzasz czy jest większa czy mniejsza od 25l (dm^3)
4.
r=3cm
Policz objętośc i to co wyjdzie pomnóż przez 1,1g