ostrosłupy cz.1
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
ostrosłupy cz.1
pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy większy od pola podstawy. Krawędź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
ostrosłupy cz.1
Niech \(\displaystyle{ h, H}\) oznaczają wysokość ściany bocznej i wysokość ostrosłupa odpowiednio. Z założenia wynika, że podstawa i ściana boczna mają równe pola. Zatem \(\displaystyle{ (6 cm)^2=\frac{6 cm\cdot h}{2}}\), skąd \(\displaystyle{ h=12 cm}\).
Z twierdzenia Pitagorasa mamy teraz \(\displaystyle{ H=\sqrt{h^2-(\frac{6 cm}{2})^2}=\sqrt{144 cm^2-9 cm^2}=3\sqrt{15} cm}\).
Stąd i ze wzoru na objętość ostrosłupa jest \(\displaystyle{ V=\frac{(6 cm)^2\cdot 3\sqrt{15} cm}{3}=36\sqrt{15} cm^3}\).
Z twierdzenia Pitagorasa mamy teraz \(\displaystyle{ H=\sqrt{h^2-(\frac{6 cm}{2})^2}=\sqrt{144 cm^2-9 cm^2}=3\sqrt{15} cm}\).
Stąd i ze wzoru na objętość ostrosłupa jest \(\displaystyle{ V=\frac{(6 cm)^2\cdot 3\sqrt{15} cm}{3}=36\sqrt{15} cm^3}\).